Wc schoonmaken: hét stappenplan voor een smetteloos toilet!


Het schoonmaken van de wc is echt niet zo lastig als je ons stappenplan doorneemt. Als je het schoonmaken van het toilet vervolgens goed bijhoudt, wordt hij niet daarna niet snel écht vies. Kwestie van vochtige reinigingsdoekjes neerleggen en iedereen in het gezin verplichten om de toiletbril even af te doen na gebruik!

Toilet schoonmaken

Het is belangrijk dat je je wc goed schoonmaakt én schoonhoudt. Doe je dit niet, gaat het stinken en wordt het een bron van bacteriën. Dat is natuurlijk voor niemand een pretje.  Met onderstaand stappenplan zorg je snel en effectief voor een smetteloos toilet.

1. Alles afdoen met een doek
Maak een emmer sop en pak een schone vaatdoek. Doe eerst alles, behalve de pot, af met de doek: deurklink, lichtschakelaar, wasbak, kraantje en tegels. Het zou je verbazen, maar op de deurklink kunnen meer bacteriën zitten dan op de wc bril. Vergeet dit dus niet af te doen wanneer je aan het schoonmaken bent!

2. De wc-pot reinigen
Nu ga je aan de slag met de wc-pot. Gebruik een nieuwe emmer sop en een nieuw vaatdoekje. Maak de wc-bril, de wc-deksel (boven – én onderkant) en de wc-pot schoon. Sla geen één plekje over, zelfs de lastige plekjes onder de deksel en bij de scharnieren dienen meegenomen te worden.

3. Wc-reiniger aanbrengen en schrobben
Breng een speciale wc-reiniger aan in de binnenkant van de pot. Dit helpt bij het verwijderen van urinesteen, kalkaanslag en andere viezigheden. Laat de wc-reiniger even intrekken en pak dan de toiletborstel erbij. Met de toiletborstel kun je even flink de binnenkant van de wc-pot schoon schrobben. Doe dit stevig en grondig en concentreer je daarbij op de vlekken.

4. Wc doorspoelen
Nu zowel de buiten- als de binnenkant van de pot helemaal schoon zijn, spoel je de wc door. Hierdoor spoelt het laatste vuil weg. Indien nodig, bij hardnekkige vlekken, herhaal je stap 3.

Hardnekkige kalk verwijderen

Heb je last van hardnekkige kalk in de wc-pot en blijf je bruine aanslag zien zitten? Vul dan een plantenspuit met schoonmaakazijn en spuit de kalkaanslag royaal in met het azijn. Daarna even goed schrobben met de wc borstel en je ziet de kalkvlekken verdwijnen.

Urinelucht verwijderen

Heb je van alles gedaan, maar blijf je een urinelucht ruiken? Dan is het tijd om het wat grondiger aan te pakken en ook de vloer onder handen te nemen. De kans is namelijk aanwezig dat een aantal staandplassers in huis deze geur hebben veroorzaakt en de geur in de vloer is getrokken. Maak een sopje van warm water en biotex en maak de vloer schoon met een schuursponsje. Daarna even afdoen met een droge doek.

Maak jij ook altijd op deze manier de wc schoon of doe jij het totaal anders? Laat het weten!

Reacties