Ziektekiemen: schoonmaaktips voor het bestrijden van bacteriën


'Het heerst hè' is wat je waarschijnlijk hoort als je vertelt dat je een beetje verkouden bent. Hoe zorg je er nou voor dat je andere gezinsleden niet ook besmet worden? Dan dienen in ieder geval de ziektekiemen verwijderd te worden uit je huis. Hoe je dit doet, lees je in onderstaande tips.

Beddengoed wassen 

Dat we toch wat vaker moeten schoonmaken dan we eigenlijk écht doen, dat wisten we misschien al wel. Maar ten tijde van een griepepidemie is het verstandiger om nóg vaker en grondiger schoon te maken, zodat bacteriën weinig kans hebben om te verspreiden en te vermenigvuldigen. Het beddengoed wassen is hier een goed voorbeeld van; als jouw gezin wat verkouden is, kun je dit beter wekelijks doen. Het beddengoed is namelijk een fijn plekje voor huisstofmijt en dat kun je niet gebruiken als je niet ziek wil worden.

Toilet schoonmaken

Ook het schoonmaken van het toilet moet wat vaker gebeuren als je gezinsleden een wat lagere weerstand hebben. Om te voorkomen dat je buikgriep krijgt of dat je anderen besmet, doe je in ieder geval de toiletbril dagelijks af met een vochtig reinigingsdoekje. Doe ook de wc-deksel naar beneden wanneer je doorspoelt, anders worden de bacteriën verspreid door de hele ruimte. En héél belangrijk: was altijd je handen na een toiletbezoek! Maar dat hoeven we je niet te vertellen, toch?

‘Vergeten plekjes’ schoonhouden

Ziektekiemen verspreiden zich razendsnel via deurknoppen, trapleuningen, kranen, telefoons en lichtschakelaars. Vergeet deze dan ook niet schoon te maken! Heb je een zieke in het gezin, maak dan dagelijks deze ‘vergeten plekjes’ schoon.

Het aanrecht: een bron van bacteriën

Het aanrecht móet schoon zijn en vrij zijn van ziektekiemen. Is dit niet het geval, komen de bacteriën  terecht in je eten en dát wil je natuurlijk niet hebben. Maak het aanrechtblad dagelijks schoon met een desinfecterend middel. Zet absoluut geen tassen of iets dergelijks op het aanrecht, dit zorgt ervoor dat het aanrecht kiemvrij blijft.

Vergeet de gang niet

Leer jezelf aan om je schoenen uit te doen als je thuis komt, vraag ook jouw gasten om dit te doen. Laat je je schoenen aan in huis, neem je de E. coli bacterie mee naar binnen. Dat kun je niet gebruiken natuurlijk! Maak daarom ook de gang goed schoon, want dat is waarschijnlijk de plek waar de schoenen uit worden gedaan én waar dus veel bacteriën zijn.

Koelkast schoonmaken 

Maak regelmatig de binnenkant van de koelkast schoon en nóg vaker als er verschillende virussen door de lucht rond dwarrelen. Was ook al de producten die uit de koelkast komen, voordat je ze gaat gebruiken. De koelkast is waarschijnlijk zoiets dat je vergeet schoon te maken, maar ook hier zijn heel veel bacteriën aanwezig.

Met deze schoonmaaktips, is de kans veel kleiner dat je echt ziek wordt. En natuurlijk speelt een beetje geluk ook mee, want helemaal voorkomen kan natuurlijk niet! Of wel? Laat het ons weten!

Reacties