Schoonmaken met citroenzuur


Citroenzuur is een organisch zuur en komt voor in citrusvruchten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om voedsel een zure smaak te geven. Maar, je kunt er ook goed mee schoonmaken! Vooral voor het verwijderen van kalk is het erg handig.  Je kunt citroenzuur in poedervorm kopen bij de natuurwinkel. Hieronder kun je zien wat je allemaal met dit natuurlijke middel kunt doen.

1. De badkuip schoonmaken

Last van gelige vlekken in de bad- of douchekuip? Citroenzuur kan verkleuringen verwijderen. Meng citroenzuur met wat lauw water en dep de verkleuringen in met een spons. Laat het even intrekken en spoel het daarna af met water.

2. Ontkalken

Citroenzuur is een ideaal middel tegen kalk.  Zo kun je er prima de waterkoker mee ontkalken, maar ook de vaatwasser en wasmachine. En een groot voordeel is dat citroenzuur de rubbers niet aantast, wat azijn wel doet.  Voor het ontkalken van de waterkoker, gooi je één eetlepel citroenzuur bij een liter water en dit laat je koken. Daarna even goed naspoelen en al het kalk is verdwenen! Voor het ontkalken van de vaatwasser of wasmachine, gooi je één eetlepel citroenzuur in het lege apparaat en laat het op hoge temperatuur draaien.

3. Wc reinigen

Vul een spuitfles met azijn en een paar theelepels citroenzuur. Spuit hiermee royaal de binnenkant van de wc-pot in. Laat het even intrekken en schrob de pot even goed met de wc-borstel. Alle bacteriën zijn gedood!

4. Verwijderen van roest

Er zijn allerlei middeltjes voor het verwijderen van roest en citroenzuur is er daar één van! Vul een kom met water en wat theelepels citroenzuur en leg daar het verroeste voorwerp in. Na een nacht is de roest verdwenen.

5. Aanslag van algen

Citroen kun je gebruiken bij het verwijderen van aanslag van algen, op bijvoorbeeld een surfplank. Meng wat lauw warm water met een paar theelepels citroenzuur en maak met een spons het voorwerp schoon.

Wat vind jij van het gebruik van een natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals citroenzuur? Pas jij het al toe in het huishouden?

Reacties