Schoonmaakazijn mag niet ontbreken!


Schoonmaakazijn is toch wel een van de middelen, naast groene zeep, dat niet mag ontbreken in jouw voorraadkast. Schoonmaakazijn is zuur en doodt bacteriën, waardoor je bijvoorbeeld heel goed de badkamer en tuintegels kunt schoonmaken! Daarnaast is het ook een erg goedkoop middel. Lees hieronder snel waarvoor je schoonmaakazijn (of huishoudazijn) nog meer kunt gebruiken.

Oven schoonmaken azijn

Plaats een schaaltje schoonmaakazijn in de oven en zet de oven op de hoogste stand. Laat de oven even aan staan. Door het stoom wordt al het vuiligheid losgeweekt. Haal daarna met een vochtige doek de binnenkant van de oven af, je zult zien dat je doekje behoorlijk bruin is daarna! Maar dat is natuurlijk alleen maar positief, zo is de viezigheid weg uit je oven.

Zweetgeur in kleding

Zweetgeur kan helemaal in je kleding trekken en dan kun je het nog zo vaak wassen in de wasmachine, de zweetgeur blijft er vaak inzitten. Je kunt daarom beter je kleding een uurtje laten weken in water met een scheut azijn en daarna wassen in de wasmachine. Je hebt daardoor geen last meer van die vieze zweetgeur en zijn je kleren weer zo goed als nieuw!

Geur verwijderen

Houd jij ook zo van gourmetten op z’n tijd? Zeker lekker, maar die vieze geur na afloop is geen pretje. Breng een pannetje schoonmaakazijn aan de kook en laat het na het gourmetten in de kamer staan. Je hebt de volgende dag geen last meer van vieze geurtjes!

Sowieso helpt azijn vieze geurtjes te neutraliseren. Stinkt het in huis bijvoorbeeld naar rook of heb je net vis gebakken? Zet dan een schaaltje azijn in je huis en de vieze geurtjes verdwijnen.

Waterkoker ontkalken

Zet je waterkoker aan met wat water en een scheut schoonmaakazijn erin. Laat de waterkoker een of twee keer koken. Giet hem daarna leeg en spoel het een paar keer na. Je zult zien dat de kalk als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Azijn als wasverzachter

Wasverzachter is best wel prijzig, daarom is schoonmaakazijn een veel goedkopere oplossing. Met azijn vervagen kleuren ook minder snel en de wasmachine wordt ook meteen gereinigd.

Onkruid verwijderen

Last van onkruid in je tuin en heb je geen zin om ieder weekend op je knieën het onkruid te verwijderen? Giet wat schoonmaakazijn in een spuitflacon of gieter en spuit rijkelijk op de plekken waar onkruid groeit. Je zult zien dat het onkruid verdwijnt en het weken duurt voordat het weer terugkomt. Is het weer terug, dan herhaal je de methode met de spuitflacon natuurlijk weer.

Voegen schoonmaken met schoonmaakazijn

Heb je last van gelige voegen in de badkamer? Dat is niet zo gek! In de badkamer is het namelijk lekker vochtig en voegen trekken dat aan. In mijn eerdere blog over 'voegen schoonmaken in de badkamer' leg ik je precies uit hoe je de voegen weer stralend schoon krijgt.

Behang verwijderen

Heb je net een nieuw huisje, maar kan dat gedateerde behang echt niet meer? Spuit het behang in met water en een scheut azijn, laat het intrekken en je zult zien dat het behang super gemakkelijk te verwijderen is.

Je ziet het: schoonmaken met schoonmaakazijn is hartstikke effectief! Waar gebruik jij het azijn allemaal nog meer voor?

Reacties