Roest verwijderen: dit zijn dé manieren!


Wanneer ijzer in aanraking komt met zuurstof en vocht, kan er roest ontstaan. Je kunt dure middeltjes aanschaffen om de roest te verwijderen, maar wij hebben goedkopere alternatieven! Waarschijnlijk heb je deze middeltjes zelfs al in huis om zo de roest te verwijderen.

1. Met een citroen of limoen én zout

Je kunt roest verwijderen met citroen- of limoensap, omdat dit een hoge zuurtegraad heeft. Strooi eerst wat zout over de roestige plek, giet daarna de sap van de citroen of limoen eroverheen. Laat het zout en de citroensap vervolgens een aantal uur inweken. Daarna kun je de roest wegschrobben met een sponsje.

2. Met witte azijn

Indien het een klein voorwerp is, kun je het roestige voorwerp in een bak met witte azijn leggen. Je zult zien dat de roest langzaam maar zeker verdwijnt. Een groter voorwerp kun je afdoen met een doek gedrenkt in azijn. Gebruik een prop aluminiumfolie om vervolgens de roest weg te schrobben. Aluminiumfolie is minder schurend dan staalwol.

3. Met cola

Cola, dat drink je toch? Niet alleen! Cola bevat fosforzuur en is erg effectief bij het verwijderen van roest. Leg het voorwerp in een bakje met cola en na een paar uur kun je de roest zó verwijderen met een borsteltje.

4. Met een rauwe aardappel

Net zo gek als cola, maar roest kun je ook verwijderen met een rauwe aardappel. Heb je bijvoorbeeld een roestige sleutel? Dan steek je de sleutel in de aardappel en laat je hem een nachtje zo zitten. De roest is de volgende dag weg! Je kunt de aardappel ook doormidden snijden, wat zuiveringszout er op smeren en vervolgens de gesneden aardappel over de roest wrijven.

5. Met zuiveringszout

Maak een papje van zuiveringszout met water, totdat het mengsel net zo dik is als tandpasta.  Breng het vervolgens aan op de roestplekken. Veeg het vervolgens schoon en de roestplekken worden minder. Wellicht zal je het een aantal keer moeten herhalen, voordat de roest helemaal verdwenen is.

Nu de roest is verwijderd, is het de taak om roestvorming te voorkomen.  Roest ontstaat door aanraking met zuurstof én vocht. Zet het voorwerp daarom niet in een vochtige omgeving, indien mogelijk. Anders kun je het voorwerp beschermen met een speciale coating.

Heb jij nog tips voor het verwijderen van roest?

Reacties