Grote schoonmaak: 12 x dit vergeet jij sowieso schoon te maken!


Ben jij een ware schoonmaak-neuroot en houd je van een schone en hygiënische omgeving? Wij ook! Maar kijk eens goed om je heen. Wordt alles bij jou thuis wel schoongemaakt of zijn er toch nog dingen die je over het hoofd ziet? Wij durven toch wel met zekerheid te zeggen dat je onderstaande schoonmaakklusjes (weleens) vergeet, of niet?

Wasmachine

Doe een flinke scheut natuurazijn in de lege trommel en draai een wasprogramma op 90 graden. Hierdoor lost vuil en kalk op en gaat het weer lekker fris ruiken.

Afstandsbediening

Hatsjoe! Heel de afstandsbediening weer onder, bah. Maak de afstandsbediening maar regelmatig schoon, want dit voorwerp zit bomvol bacteriën (soms wel meer dan op een wc-bril!). Je hebt speciale doekjes met alcohol voor elektronica, daar kun je hem weer goed mee ontsmetten.

Haarborstel

Verwijder de borstel van losse haren (doe dit eigenlijk iedere dag). Maak een sopje van soda of ammoniak en laat je borstel hierin een paar uur weken. Daarna kan je het overige vuil nog afschrobben met een oude tandenborstel.

Deurklink

Ook deurklinken zijn een bron van bacteriën. Doe de klinken daarom regelmatig af met een sopje.

Vaatwasmachine

Haal het filter uit de vaatwasser en schrob de etensresten af met een afwasborstel. Doe de filter weer terug in de vaatwasmachine.

Veeg de rubbers schoon met een beetje bleek gemengd met warm water.

Nu het filter en de rubbers schoon zijn, doe je wat baking soda in het bakje waar je normaal een afwasblokje in doet óf je gooit een scheut azijn op de bodem van de vaatwasser. Vervolgens laat je de (lege) vaatwasser op een heet programma draaien.

Hanglampen

Hanglampen zijn een verzamelplek voor stof. Vergeet de lampen daarom niet tijdens de wekelijkse schoonmaak en ontdoe de lampen dan ook van stof.

Snijplanken

Een kunststof snijplank kun je gewoon in de vaatwasser stoppen, met een houten plank gaat dat natuurlijk niet. Wrijf een halve citroen over de snijplank en spoel hem daarna af met water. De plank ruikt daarna weer heerlijk fris.

Plinten

Vergeet ook de plinten niet af te doen met een plumeau of stofdoek!

Besteklade

Maak regelmatig de besteklade schoon, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse grote (najaar/ voorjaar) schoonmaak. Dit doe je met een sopje. Vergeet ook de binnenkant van de keukenkastjes niet.

Rooster afzuigkap

Leg het rooster in de gootsteen. Laat de gootsteen vollopen met heet water en strooi er wat baking soda overheen en een scheut afwasmiddel. Laat dit even intrekken en daarna kun je het rooster schrobben met een sponsje of een afwasborstel.

Matras

Doe een paar eetlepels baking soda in een schaal en voeg hier een paar druppers wasverzachter aan toe. Meng dit goed en verdeel dit goedje vervolgens over je matras. Laat dit goed intrekken voor een aantal uur. Na een uur of vier stofzuig je het baking soda mengsel op en je matras ruikt weer heerlijk.

Koelkast

Het is erg belangrijk regelmatig je koelkast te legen om vervolgens met een sopje goed alles schoon te maken.

Reacties