Oven schoonmaken – Zo doe je dat!


Ga je binnenkort de oven schoonmaken? Heb je ook last van aangekoekte etensresten in je oven en heb je écht alles al geprobeerd om jouw oven weer schoon te krijgen? Probeer dan onderstaande tips en je zult zien dat je oven weer zal stralen!

Voordat je begint met één van de volgende schoonmaaktrucs (of allemaal, als het vuil écht heel hardnekkig is!), zuig je de oven eerst goed uit met een kruimeldief of stofzuiger. Vergeet ook de rubbers niet! Nu kun je écht aan de slag.

Oven schoonmaken met azijn of citroen

Deze tip ben je waarschijnlijk al wat vaker tegengekomen, maar werkt écht. Het zorgt er ook voor dat de oven weer heerlijk fris ruikt: citroen.

Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd een citroen in plakjes en leg deze in een ovenvast schaaltje. Zet de schaal met de citroen voor ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Het citroensap zal verdampen, waardoor het bruine viezigheid zacht zal worden. Na 10 minuten kun je zo de aangekoekte resten afdoen met een doek of een schuursponsje. Laat de oven vervolgens goed drogen, door de deur open te laten staan.

Baking soda: een effectief middel!

Baking soda is een multifunctioneel middel en niet duur. Je kunt er onder andere je tanden mee poetsen, nare geurtjes mee neutraliseren, maar dus ook de oven mee schoonmaken. Maak een papje door 5 eetlepels baking soda te mengen met 5 eetlepels warm water. Wrijf dit mengel goed in aan de binnenkant van de oven en laat het ongeveer een half uur intrekken. Daarna kun je de oven gemakkelijk schoonpoetsen met een vochtig vaatdoekje.

Ovenplaat schoonmaken

Nu de binnenkant van je oven weer lekker schoon is, kun je beginnen aan het volgende klusje: het ovenrooster schoonmaken. Hiervoor hebben we meerdere tips verzameld, we zijn er alleen nog niet aan het uit welke het beste werkt.
 • Ovenplaat schoonmaken met waspoeder
  Waspoeder? Ja zeker! Bak een grote bak (waar je rooster in past) en vul hem met warm water. Gooi hier twee eetlepels waspoeder bij en leg het rooster in de bak. Laat het geheel vier uur intrekken en daarna hoef je enkel het rooster nog wat na te spoelen en het is weer zo goed als nieuw!
 • Ammoniak
  Doe het rooster in een vuilniszak en gooi hier een kopje ammoniak bij. Laat het een nacht intrekken. De volgende dag is het rooster weer brandschoon, wel even goed afspoelen met water.
 • Natte kranten
  Leg het rooster tussen twee natte kranten en laat het een paar uur rusten. De natte kranten nemen al het vuil op.

Bakplaat schoonmaken

Last but not least; het schoonmaken van de bakplaat. Ook hier zijn meerdere manieren voor.
 • Schoonmaken met groene zeep en ammoniak
  Bedek de vieze plekken met groene zeep (ook al zo’n top middel!), leg daarna een doek gedrenkt in ammoniak over de bakplaat heen en laat het zo een nachtje staan, met voorkeur buiten aangezien het niet zo lekker ruikt. De volgende dag kun je de etensresten zo af doen met een spons.
 • Afwasmiddel
  Laat de bakplaat weken in een bak heet water met afwasmiddel, voor ongeveer een uur. Daarna kun je gemakkelijk de plaat schoonmaken met een spons.
Nu je oven weer heerlijk fris is, is het de taak om een vieze oven voor de volgende keer te voorkomen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je ovenrooster standaard te bedekken met aluminiumfolie. Doe de oven ook af met keukenpapier na gebruik, als de oven nog een beetje warm is.

Wat is jouw gouden tip om de oven te reinigen?


Reacties