Schoonmaken met soda: multifunctioneel én effectief!


Tanden poetsen, meer volume in het haar creëren, nare geurtjes verwijderen, dit kun je allemaal doen met baking soda. Tevens gebruik je het ook als rijsmiddel in bakproducten. Je hebt ook schoonmaaksoda, dit is absoluut niet hetzelfde en kun je dan ook niet voor consumptie gebruiken! Wat je er dan wel mee kunt doen? Dat zochten we voor je uit.

Baking soda en schoonmaaksoda worden vaak met elkaar verward. Logisch ook, want er worden steeds andere woorden gebruikt om de begrippen aan te duiden. Andere woorden voor baking soda zijn zuiveringszout, bak soda, natriumbicarbonaat en dubbelkoolzure soda. Met huishoudsoda, soda, wassoda, zilver soda, natriumcarbonaat en kristalsoda wordt daarentegen schoonmaaksoda bedoeld. Schoonmaaksoda is erg effectief en kun je voor van alles en nog wat gebruiken.

Verstopping tegengaan 

Gebruik regelmatig schoonmaaksoda om verstoppingen in de afvoer tegen te gaan. Doe wat soda in de gootsteen of het doucheputje en giet daar wat kokend water over. Je hebt daardoor geen chemische middeltjes nodig om verstoppingen tegen te gaan!

Zweetgeur uit kleding halen

Wanneer het wassen van je favoriete T-shirt niet meer helpt tegen die penetrante zweetgeur die er in is gaan zitten, dan is soda jouw redder! Laat je T-shirt even weken in water met soda en gooi het kledingstuk daarna in de wasmachine. Je zult merken dat de zweetgeur daarna verdwenen is.

Bloemen langer mooi houden

Doe wat soda in een schone vaas water voordat je de bloemen er in doet. Je zult zo zien dat de bloemen langer blijven staan en zo kun je er dus ook langer van genieten!

Aangekoekte pannen schoonmaken

Ben je geen keukenprins of -prinses en heb jij ook geregeld last van aangekoekte pannen? Geen nood, week de pan in heet water en wat soda en je zult zien dat je de pan zo weer schoon krijgt. Pas dit alleen niet toe bij aluminium pannen, dat gaat niet samen met soda.

Witte was langer wit houden

Wanneer je je witte kleding standaard wast met soda, blijft je witte was veel langer mooi. Doe de soda gewoon in het zeepbakje of in de trommel wanneer je een was gaat draaien. Gebruik dit wel alleen bij de witte was, want soda tast gekleurde was aan.

Zilver poetsen

Heb je doffe plekken in je bestek? Maak een badje van warm water en een schep schoonmaaksoda. Voeg daar wat proppen aluminiumfolie aan toe en gooi je bestek erbij. Laat het even inweken en je bestek zal weer gaan blinken!

Wondverzorging

Heb je een wondje en ben je bang dat het zal gaan ontsteken? Week je wond dan in wat warm water met schoonmaaksoda, super effectief en je wond is snel weer genezen!

Heb jij nog andere toepassingen voor schoonmaaksoda? Waar gebruik jij het allemaal voor?

Reacties