Toilet verstopt: 3 manieren om dit zelf op te lossen!


Je spoelt de wc door en je ziet langzaam het water omhoog komen. Dit is niet de bedoeling! Waarschijnlijk is je wc verstopt. Je kunt natuurlijk meteen een vakman inschakelen om deze ontstopping te verhelpen, maar met een aantal makkelijke tips kun je dit ook zelf!

Op het moment dat je last hebt van een ontstopping, spoel dan absoluut de wc niet nog eens door! Je wc kan dan overlopen en dat levert een vieze bende op. Voordat je begint met het ontstoppen van het toilet, leg je wat kranten rondom de wc. Dat scheelt straks weer met opruimen. Trek ook alvast rubberen handschoenen aan, dit is een stuk hygiënischer wanneer je dit vieze klusje gaat klaren!

Ontstoppen met afwasmiddel

Wanneer het een kleine ontstopping is, kun je dit makkelijk en snel verhelpen met wat afwasmiddel en warm water. Afwasmiddel is een vetoplosser en vet is misschien ook wel de boosdoener bij de ontstopping. Doe een scheutje afwasmiddel in de wc-pot, en gooi daarna van een afstand een emmer warm water erbij. Doordat je van een afstand het water in de pot gooit, voeg je druk toe waardoor de ontstopping gemakkelijk kan wegspoelen. Wanneer je het even hebt laten intrekken, kun je daarna doorspoelen. Je ziet dan van zelf of het geholpen heeft, dan komt het water namelijk niet weer omhoog komt.

De ouderwetse wc-ontstopper

Waarschijnlijk heb je hem wel in huis; de wc-ontstopper óf ook wel de plopper genoemd. De ontstopper werkt ideaal bij kleine verstoppingen in het doucheputje of gootsteen, maar ook bij de wc kan hij erg effectief zijn! Zet de plopper op de afvoer in de wc pot en ga een paar keer op en neer. Je zult zien dat de kleine ontstopping zo van zelf oplost!

Verstopte wc verhelpen met de wc-borstel

In plaats van een wc-ontstopper, kun je ook prima de wc-borstel gebruiken om het toilet te ontstoppen. Stop de wc borstel in de afvoer en beweeg een paar keer op en neer. Net als bij de plopper, zorgt dit ervoor dat alles vacuüm trekt wat de ontstopping kan verhelpen. Spoel daarna een keertje door. 

Mochten bovenstaande tips nou niet helpen, dan is de verstopping helaas wel wat hardnekkiger. In dat geval helpen de gescreende klushulpen je graag bij het ontstoppen van jouw toilet!

Reacties