Minimaliseren: zo pak je dat aan


Minimaliseren, of het loslaten van spullen, lijkt een grote trend te zijn. En daar is een reden voor, want in de vorige blog schreven we al dat je je minder gestrest voelt wanneer je minder spullen hebt. Hoe je dat minimaliseren aanpakt vertellen we je in deze nieuwste blog.  

Prikkels (te veel spullen) kunnen voor onrust zorgen. Dit kan zich dan weer uiten in vermoeidheid en depressie. Daarnaast is het hebben van veel spullen niet echt duurzaam. Want, nieuwe spullen moeten gemaakt worden en dat is weer slecht voor het milieu. Je denkt vaak dat je al die spullen écht nodig hebt, maar is dat zo? Leven met minder spullen maakt je leven eenvoudiger en daardoor een stuk overzichtelijker en prettiger om in te leven. Minimaliseren kan in stappen, hoe je dat doet, vertellen wij je hieronder.  

1. Niks nieuws kopen

Koop jij alles wat los en vast zit? Kijk nu eens kritisch of je die spullen echt allemaal nodig hebt. Begin bij je kledingkast bijvoorbeeld; probeer eens een periode helemaal geen nieuwe kleren te kopen. Zeg jij normaal gesproken bijna dagelijks: ‘Ik heb niks om aan te trekken.’ Is dat echt zo? Of kan je prima een half jaar zonder nieuwe kleding te kopen? Scheelt nog geld ook! 

2. Kijk kritisch naar je koopgedrag 

En als je dan tóch iets koopt, doe je dat dan omdat je het écht nodig hebt of omdat je het leuk vindt? Probeer alleen iets nieuws te kopen als het oude kapot is en niet te herstellen is bijvoorbeeld.  

3. Doe wat spullen weg 

Ga kamer voor kamer langs en kijk welke spullen er eventueel weg kunnen. Spullen die naar de kringloopwinkel kunnen of verkocht kunnen worden. Kan je er ook nog iemand anders blij mee maken! Pas de Marie Kondo tactiek toe; houd ieder voorwerp vast en kijk of je er écht blij van wordt. Is dat niet het geval, bedank het voorwerp dan en doe het weg.  

En neem hier vooral de tijd voor, want dit is niet in één weekje gedaan. Pak gewoon iedere week iets anders op, van bestek tot ondergoedlade. 

4. Nee-nee sticker 

Plak een nee-nee sticker op je brievenbus, zodat je niet verleid kan worden om te snuffelen in reclameblaadjes en zo nieuwe onnodige aankopen kan doen.  

5. Vraag een dagje weg 

Ben je goed op dreef met het ontspullen, maar komt je verjaardag er aan? Ben je bang dat je weer nieuwe meuk krijgt, waar je (sorry!) waarschijnlijk niks mee gaat doen? Vraag dan eens een dagje weg als cadeau. En anders doet een envelop met geld het ook goed of tijdelijke spullen, zoals bloemen of planten.  

Reacties