10 dingen die je echt moet weggooien!


Marie Kondo is een echte Japanse opruimgoeroe. Ze heeft al vele huishoudens geholpen met ‘ontspullen’. Bij alle spullen laat ze je denken: ‘Word ik hier echt gelukkig van?’. Met deze zogeheten KonMari-methode ben je zo van al je onnodige spullen af. Wij maakten ook een lijstje voor spullen die je écht moet weggooien (of weggeven).

1. Kleding

Volgens de methode van Marie Kondo ruim je op per categorie en niet per ruimte. Je verzamelt bijvoorbeeld al je kleding op één plek, vervolgens doe je de ‘geluk-test’: ‘Word ik hier blij van?’. Als het antwoord ‘nee’ is, doe je het kledingstuk weg. Ga ook na of je het nog aan gaat doen of het nog wel de juiste maat is en of het kledingstuk niet versleten is (denk aan sokken met gaten).

2. Boeken

Bekijk je boeken eens kritisch; ga je dat ene boek echt nog eens lezen? Zo niet, kun je het beter weg doen, weggeven of verkopen. Dit scheelt enorm veel ruimte. Hetzelfde geldt voor je cd of dvd collectie. De kans is vrij klein dat je tegenwoordig nog cd’s luistert of dvd’s bekijkt. Dus doe het weg, tenzij het emotionele waarde heeft natuurlijk.

3. Eten

Ga eens in de zoveel tijd eens na of je geen eten in je voorraadkast of in je koelkast hebt dat over de datum is. Je zit natuurlijk niet te wachten op schimmels. Misschien heb je ook wel wat producten uit een kerstpakket die je niet gaat gebruiken, geef het dan weg aan iemand die je hier wél blij mee maakt.

4. Papierwerk

Dat ene bonnetje dat je bewaard hebt voor het geval je dat truitje toch nog wilde terugbrengen; gaat dit nog gebeuren? Gooi het weg! Vooral als je dat kledingstuk al gedragen hebt. Al je papierwerk kan zo de prullenbak in, tenzij het rekeningen zijn die nog betaald moeten worden. Deze rekeningen doe je in een aparte map waar je op zet ‘in behandeling’ of je scant het in en zet het op je computer. Gooi ook oude tijdschriften en kranten weg, want wees eerlijk, hier ga je toch niet meer in kijken.

5. Oude elektronica

Heb jij nog een lade vol met oude mobieltjes? Geen idee wat je er mee wil gaan doen, maar waarschijnlijk helemaal niks. Hetzelfde geldt voor oude kabeltjes en opladers waar je geen idee hebt waar ze voor zijn. Kapotte mobieltjes gooi je in speciale inleverbakken bij de supermarkt of je brengt ze naar de milieustraat. Zo kunnen ze de grondstoffen gebruiken om andere mobieltjes of apparaten te maken.

6. Sieraden

Sieraden die je nooit meer draagt en die je ook niet meer gaat dragen, doe je weg. Gouden en zilveren sieraden kun je nog verkopen.

7. Schoonmaakmiddelen

Ook schoonmaakmiddelen hebben een houdbaarheidsdatum, dus die ene fles voor kalkaanslag die daar al jaren staat, kun je beter weg doen. Als de fles nu nog niet leeg is, zal dat ook niet op korte termijn gebeuren.

8. Make-up

Net als bij schoonmaakmiddelen, kun je ook make-up niet oneindig bewaren. Bekijk je toilettas eens kritisch; die ene oogschaduw die je ooit hebt gekocht omdat je dacht dat het je mooi stond of die mascara die klontert, weg ermee! Gebruik je toch make-up die je al jaren hebt, kunnen irritaties en ontstekingen het gevolg zijn.

9. Medicijnen

Loop je medicijnkastje eens na, het zou zomaar kunnen dat je pillen hebt die over de datum zijn. Denk ook aan vitaminepillen die je helemaal niet slikt.

10. Keukengerei

Moet je echt 20 verschillende mokken hebben? Of wat dacht je van die chocoladefondueset of broodbakmachine. Dit zijn allemaal spullen die leuk zijn voor één keer, maar daarna staat het toch alleen maar te verstoffen. Kijk eens kritisch in je keuken wat je wel en niet gebruikt en wat er dus weg kan.

Wanneer je huis opgeruimd is, zul je ook merken dat je wat meer rust hebt in je hoofd. Gooi jij ook regelmatig spullen weg?

Reacties