Opruimen – Waar begin ik?


Struikel je over je eigen spullen, ben je onrustig wanneer je thuis komt in je rommelige huis en is er geen plek op je aanrecht om het avondeten te bereiden? Dan is het tijd om daar eens verandering in te brengen! Zakt de moed je in de schoenen als je rond kijkt en heb je géén idee waar je begint met opruimen? Geen zorgen! Hlprs heeft een aantal belangrijke tips voor je verzameld om jouw huis op te ruimen én opgeruimd te houden.

1. Kijk wat er weg kan

Als je eens héél kritisch gaat rondkijken naar alle spullen die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt, dan gokken we dat je aardig wat weg kunt doen of kunt verkopen. Kijk vooral in je kledingkast, welke kleren heb ik al meer dan een jaar niet meer aangehad? Doe ze weg of verkoop ze (als ze er nog netjes uitzien natuurlijk). Maar kijk ook op zolder, in je boekenkast, in de schuur en tussen het speelgoed. Het is even een klusje, maar je zult merken dat je je al een stuk rustiger voelt als er minder spullen in huis aanwezig zijn. Minimaliseren noemen we dat.

2. Word bewust van je koopgedrag

Betrap jij je zelf regelmatig op impulsaankopen tijdens een dagje winkelen? Denk bewust na vóórdat je iets koopt; heb ik dit écht nodig? Houd er rekening mee; hoe meer spullen in huis, hoe meer je moet schoonmaken én er staat meer in de weg. Ook hoef je niet perse een hele voorraad aan shampoo, tandpasta, schoonmaakmiddelen in je kast te hebben. De nee-nee sticker op de voordeur kan ook weleens helpen, zo word je minder verleid door alle aanbiedingen!

Denk aan al het geld wat je overhoudt, door minder te kopen. Maar ook aan de keuzestress die je niet meer hebt (wat trek ik aan vandaag?).

3. Geef alles een eigen plekje

Je kunt natuurlijk ook altijd je huis beter ordenen. Koop mandjes waar je het speelgoed van de kinderen in bewaart, gebruik de ruimte onder de bedden door bedlades aan te schaffen waar je van alles in kwijt kunt en bewaar pasta en rijst in weckpotten. Op deze manier kun je niet alleen alles beter vinden, maar het oogt ook veel opgeruimder!

4. Ruim het gelijk op!

Je herkent het vast wel; lekker uitbuiken op de bank nadat je net hebt gegeten. De vaat blijft op het aanrecht staan tot de volgende dag. Probeer het meteen op te ruimen nadat je hebt gegeten, dat scheelt ook veel werk (probeer maar eens af te wassen als alles is aangekoekt!). Zet standaard een pak met natte doekjes in de keuken, badkamer en toilet en leer je zelf (en eventueel je gezin) aan dat je alles even af doet na het koken of na een toiletbezoek. Trek ook de douchedeur even droog met een trekker nadat je hebt gedoucht. Dat scheelt ook weer tijd tijdens de wekelijkse schoonmaak!

Geldt ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ ook voor jou en heb jij nog goede opruimtips? Laat het ons weten!

Reacties