Schoonmaken maakt gelukkig & dit is waarom!

Na een lange werkdag is het schoonmaken van je huis wel het laatste waar je zin in hebt… Maar het moet nou eenmaal af en toe gebeuren en laat je nou net toevallig met schoonmaken een soort gelukkigheidsstofje aanmaken waardoor je je stiekem toch eigenlijk best wel goed voelt achteraf!  

Weer helemaal ‘zen’ 

Het is echt waar, van schoonmaken raak je helemaal ontspannen. Na het stofzuigen, stoffen, dweilen, zal je merken dat je weer helemaal ‘zen’ bent. Niet alleen heb je een ontzettend voldaan gevoel, maar het huis is ook nog eens lekker fris en opgeruimd! Met een welverdiend kopje thee kan je nu op de bank zitten en eens lekker om je heen kijken in je opgeruimde woonkamer.  

En houd je nou eenmaal niet van schoonmaken en vind jij je ontspanning ergens anders? Ook geen probleem, want toevallig blijk je ook nog eens gelukkig te worden als je je geld uitgeeft aan tijdbesparende diensten. Een huishoudelijke hulp bijvoorbeeld. Voel je dus vooral niet schuldig als jij je huis laat schoonmaken door iemand anders! Teveel spullen = teveel stress 

‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’, sommige mensen zweren bij deze opmerking. Er zit natuurlijk ook een kern van waarheid in. Sterker nog; hoe minder spullen je hebt, hoe minder gestrest je je voelt. Het blijkt namelijk dat je het stresshormoon cortisol aanmaakt in een rommelige omgeving. Minder spullen betekent ook meer overzicht. Dus ga voor minimalisme en kijk wat er allemaal weg kan!

Opruimen maakt je productief 

Opruimen is eigenlijk ook wel een onderdeel van schoonmaken. Neurowetenschappers van de Princeton Universiteit stellen dat je werkplek en huis opruimen en organiseren een positieve invloed heeft op onze hersenen. Door rommel en spullen op te ruimen kunnen we informatie beter verwerken en kunnen we ons beter concentreren. Dat leidt tot een hogere productiviteit.  

De ultieme afleiding 

Zit je niet lekker in je vel? Ben je veel aan het piekeren? Schoonmaken is de perfecte afleiding. Pak de stofdoek erbij en neem eens lekker heel het huis onder handen. Alles waar je je zorgen over maakt, verdwijnt voor even naar de achtergrond.  

Strak lijf 

Waar we het tot nu toe voornamelijk over de mentale voordelen hadden van schoonmaken, kent het natuurlijk ook fysieke voordelen. Weet je wel niet hoeveel calorieën je verbrand met stofzuigen bijvoorbeeld? Je hebt geen abonnement op de sportschool nodig, wekelijks flink je huis poetsen is al genoeg! Hallo strakke benen! 

Reacties