Tijdbespaarders zijn gelukmakers!


De constante tijdsdruk die we ervaren, zit ons geluk in de weg. We moeten zo veel in een vaak korte tijd, tenminste zo voelt het. Als we de tijdsdruk ook maar een beetje kunnen weghalen, kunnen we onze tijd besteden aan dingen waar we ons gelukkig door voelen. De oplossing? Besteed je geld aan tijdbesparende diensten!

Tijdbesparende diensten

‘Buying time promotes happiness’, de titel van een interessant onderzoek waaruit blijkt dat we ons gelukkiger voelen als we ons geld besteden aan tijdbesparende diensten. Denk aan het inschakelen van een huishoudelijke hulp bijvoorbeeld. Doordat jouw huis door iemand anders wordt schoongemaakt, heb jij meer tijd voor andere dingen. Een gezonde maaltijd koken bijvoorbeeld, gezellig wat drinken met je vrienden of het uitvoeren van een hobby. Dit alles kan bijdragen aan hoe gelukkig we ons voelen.

Voor het onderzoek werden verschillende mensen uit diverse landen aan de tand gevoeld over hun uitgaven. Wat bleek: de respondenten die hun geld uitgaven aan tijdbesparende diensten voelden zich aanzienlijk gelukkiger dan degenen die dat niet doen! Echter werd ook duidelijk dat we het lastig vinden om ons geld uit te geven aan tijdbesparende diensten. Het voelt vaak decadent om een ander jouw ‘rommel’ op te laten ruimen.

Snel snel snel

In deze maatschappij zijn we gewend alles snel te doen en ons opgehaast te voelen. Even snel de kinderen naar school brengen, boodschappen doen, de kinderen weer ophalen, naar de sportvereniging brengen en zo kunnen we nog even doorgaan. We zijn en blijven altijd bezig. We moeten van alles en willen daarnaast ook nog sociale contacten onderhouden. Niet voor niks hebben steeds meer mensen te maken met een burn-out.

Wat kan je laten doen?

En waar kunnen we ons geld nu aan besteden, waardoor we zelf meer tijd overhouden voor iets anders? Je kunt bijvoorbeeld je huis grondig laten schoonmaken door een huishoudelijke hulp. Afhankelijk van de grootte van je huis, bespaar je hiermee ongeveer 4 a 5 uur. Wat jij dan kan gaan doen? Lunchen met die ene vriendin die je al eeuwen niet meer hebt gezien bijvoorbeeld. Maar let op; laat het huishouden alleen aan iemand anders over, als jij het écht niet leuk vindt om het zelf te doen. Want sommigen vinden het juist wel fijn om zelf schoon te maken en zien het als ontspanning.

En als je er een hekel aan hebt, kun je ook de volgende klussen laten doen: je tuin onkruidvrij laten maken, die ene heg laten snoeien, een schilderij op laten hangen of een IKEA kast in elkaar laten zetten. Allemaal klusjes die je waarschijnlijk makkelijk zelf kunt doen, maar wel tijd kosten. Het betekent overigens niet dat jij in die tijd op de bank kan gaan liggen Netflixen, want over het algemeen is dat niet iets wat ons perse gelukkiger maakt. Beweeg, ga naar een voorstelling of zoek je vrienden op, zomaar wat kleine dingen in ons leven waar we gelukkig van worden.

Boek en vind nu snel een tuinhulp, klushulp óf huishoudelijke hulp die jou gelukkig kan maken!


Reacties