In quarantaine: 9 thuisblijf tips!


Zoveel mogelijk thuisblijven, dat is het advies wat het RIVM ons heeft gegeven in verband met het coronavirus. Voor de een is dit geen probleem (want: eindelijk alle seizoenen van Grey’s Anatomy kijken!), maar de ander vindt het wat lastiger. Wat doe je zo de hele dag, als je sociale contacten zoveel mogelijk moet vermijden en sport- en horecagelegenheden gesloten zijn?

Er zijn nog genoeg mensen die thuiswerken, dat zal alleen niet altijd mogelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je in de horeca werkt óf je thuis moet blijven vanwege de kinderen die niet naar school kunnen. Wat de reden ook is, jij zit in ieder geval thuis én je verveelt je! Hierbij 9 suggesties wat je allemaal kan doen (met en zonder kinderen):

1. Schrijf een kaartje aan opa en oma 

Ouderen zijn een kwetsbare groep en het is verstandig hen helemaal geen bezoekje te brengen. Daarom blijven verzorgingstehuizen bijvoorbeeld dicht voor bezoekers. Schrijf met de kinderen eens een leuk kaartje voor de opa’s en oma’s (of de wat oudere buurvrouw die haar huis niet uitkomt!). Dit kunnen ze vast waarderen! Daarnaast kun je met de kinderen ook nog eens de schrijfvaardigheid oefenen. Twee vliegen in één klap! 

2. Kijk eindelijk die leuke serie (af)

Hoe vervelend de situatie ook is waar we nu in zitten, je kunt wél eindelijk die leuke serie helemaal afkijken. We zouden wel aanraden het binge-watchen af te wisselen met andere activiteiten, want geloof het of niet: op een gegeven moment gaat McDreamy toch vervelen… 

3. De grote voorjaarsschoonmaak 

Een welbekend tafereel; komt de lente eraan, dan is het tijd voor de voorjaarsschoonmaak! En dit jaar kun je eens écht goed uitpakken. Was de gordijnen, ruim alle keukenkastjes eens goed op, kijk welke kleding je weg kunt doen en maak eindelijk de oven eens grondig schoon! Heerlijk toch, even een frisse wind erdoorheen!  

4. Neem ook gelijk de tuin mee 

Ook daar is nu voldoende tijd voor: tuinieren. En zoals het er nu naar uitziet, werkt het weer ook mee. Dus trek je oude kloffie aan en begin met onkruid verwijderen en schoffelen. Ook je kinderen kunnen hier prima bij meehelpen overigens.  

5. Blijf bewegen 

Nu de sportscholen gesloten zijn, is het gemakkelijk excuus om helemaal niet te bewegen. Blijf dit toch doen! Want, bewegen is gezond. Al zijn het maar wat simpele yoga-oefeningen of iedere dag een kwartiertje dansen met de kinderen op hun favoriete kinderliedjes.  

6. Kook een uitgebreide maaltijd 

Je hebt nu tijd om eens goed uit te pakken in de keuken! Pak je receptenboek erbij en maak dat ene gerecht waar je een hele dag voor uit moet trekken. Met de kinderen kan je een bananenbrood maken (nog gezond ook!).  

7. Lees een goed boek 

Gebrek aan tijd is een veelgehoord excuus waarom je nog steeds niet aan dat ene boek bent begonnen. Pak een kop thee en kruip eens lekker onder een dekentje met een goed boek.   

8. Knutselen! 

Er is een heleboel knutsel inspiratie te vinden online. Ontzettend leuk om te doen met de kinderen! Begin bijvoorbeeld alvast met het maken van paasdecoraties.  

9. Help anderen

Zit je noodgedwongen thuis en heb je geen gezondheidsklachten? Kijk dan eens wat je voor een ander kan doen! Op www.hlprs.nl kun je je inschrijven als huishoudelijke hulp bijvoorbeeld of meld je aan als oppas. Zo kun je bijvoorbeeld de mensen die in de zorg werken uit de brand helpen door hun huis schoon te maken of op hun kinderen te passen. Volg hierbij wel de richtlijnen van het RIVM op natuurlijk.  

Reacties