Tuin onkruidvrij maken


Na een dag hard zwoegen op handen en knieën is je tuin weer helemaal onkruidvrij, maar na een paar dagen zie je tóch weer die ongewenste plantjes tevoorschijn komen. Het is een grote ergernis waar je maar niet vanaf lijkt te komen. Tóch hebben wij voor je opgezocht hoe je het beste onkruid kunt verwijderen én hoe je je tuin onkruidvrij kunt houden.

Strooizout

Onkruid kan niet tegen een overdosis zout. Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken. Strooizout is redelijk goedkoop en per seizoen zal je zo’n 3 tot 4 zakken nodig hebben. Het zout is zeer effectief om onkruid te bestrijden. Begin in april met strooien, zodat onkruid geen kans heeft. Zorg er wel voor dat je andere planten niet per ongeluk bestrooit met het zout, want ook zij kunnen niet tegen een overdosis zout. Het beste is om te strooien als er een paar dagen geen regen valt, dan kan het zout echt zijn werk doen.

Schoonmaakazijn

Vul een emmer voor de helft met azijn en de andere helft met heet water. Gooi dit over de bestrating heen en schrob daarna goed met een harde bezem. Doe dit vooral op een zonnige dag, zodat het schoonmaakazijn goed in de tegels kan trekken. Niet alleen de groene aanslag zal verdwijnen, maar dus ook het onkruid.

Kijk met schoonmaakazijn wel uit in de buurt van een vijver en andere planten.

Kokend water

Sommigen beweren dat zout en schoonmaakazijn niet zo goed zijn voor de natuur. Azijnzuur zou schadelijk zijn voor de waterorganismen en met het regelmatig strooien van zout, zou je een verzilting krijgen van de bodem, wat weer slecht is voor andere planten. 

Daarom zou je ook gewoon kokend water kunnen gebruiken, om de tuin onkruidvrij te maken. 

Borstelen

Een andere milieuvriendelijke manier om de tuin onkruidvrij te maken is borstelen. Zorg er na het borstelen wel voor dat de losgekomen plantjes afgevoerd worden, anders ontstaat er een nieuwe voedingsbodem voor de kieming van onkruid.  

Onkruidvrij houden

Nu je tuin onkruidvrij is, is het de taak om de tuin ook onkruidvrij te houden óf in ieder geval er voor te zorgen dat het onkruid minder opvalt. Hoe je dit doet? Hier zijn verschillende tips voor. 

  • Zet planten op plaatsen waar normaal heel veel onkruid groeit.
  • Veeg/ borstel regelmatig. Als je vuil en zand verwijdert, heeft onkruid minder kans om te groeien. 
  • Hark wekelijks om te voorkomen dat onkruid zich gaat vestigen
Vind jij het toch een lastig karweitje en kun je wel wat hulp gebruiken bij het onkruidvrij maken van de tuin? Boek dan snel een tuinhulp!

Reacties