Oven schoonmaken in 5 stappen!


De oven grondig schoonmaken, het blijft lastig. Een doekje er doorheen halen, kunnen we allemaal wel. Maar hoe krijgen we de oven nu écht schoon? Dat vertellen we je in 5 stappen.

1. Pak de stofzuiger erbij

Verwijder eerst met de stofzuiger de kruimels die in de oven zijn blijven liggen. Vergeet ook de rubbers langs de deur niet, want ook hier kunnen alle kruimels van brood en koekjes zijn achtergebleven.

2. De binnenkant van de oven schoonmaken 

Haal eventuele roosters of bakplaten uit de oven. Maak een papje van baking soda en wat warm water. Dit ga je aan de binnenkant van de oven smeren. Trek hier eerst wat handschoentjes voor aan en zorg ervoor dat heel de binnenkant van de oven, behalve de verwarmingselementen, bedekt is met het mengsel van soda en water. En nu begint het wachten… Het beste is als je de baking soda een nacht laat intrekken, zodat het goed z’n werk kan doen. De volgende dag doe je met een vochtig doekje de oven af. Je zal nú al verschil zien!

Misschien zal je nu nog niet helemaal tevreden zijn met het eindresultaat. De oven zal wellicht nog wat vettig aanvoelen. Azijn is de perfecte ontvetter. Vul een sprayfles met een gedeelte warm water en het andere gedeelte schoonmaakazijn. Spray royaal de oven in. Laat het een halfuurtje inweken en doe het vervolgens weer af met een nat doekje. Tada! Het resultaat is een brandschone oven.

3. Glazen deur reinigen

Om je gerechten in de gaten te kunnen houden, is het belangrijk dat het raampje van je oven ook goed schoon is. En het is natuurlijk ook gewoon hygiënischer. Het glas kun je, net als de gehele binnenkant van de oven, het beste schoonmaken met baking soda. Vergeet dus niet, wanneer je fanatiek de oven aan het insmeren bent met de pasta van soda en water, om ook het glas mee te nemen.

4. Rooster en bakplaat schoonmaken

Het ovenrooster en de bakplaat maak je het beste schoon met wat afwasmiddel en heet water. Voor een heel vies rooster gebruik je een staalborsteltje. Mocht je het dan nóg niet schoon krijgen, is er grover geschut nodig. Doe het rooster in een vuilniszak met een scheut ammoniak. Sluit de zak en laat het een nachtje staan. De volgende dag krijg je de etensresten er makkelijker afgeboend.

5. De buitenkant van de oven schoonmaken

Je bent nu al een heel eind op weg, maar het oog wil ook wat. Vergeet dus niet om ook de buitenkant van de oven even af te doen met wat groene zeep en water. Groene zeep is mild én verwijdert vet. Wil je het rvs weer laten glimmen? Poets het dan een beetje op met olijf- of babyolie.

Tips om je oven schoon te houden

Wij snappen dat je het niet zit zitten om maandelijks het stappenplan, zoals hierboven, te doorlopen. Leer je zelf aan dat je eigenlijk altijd wel bakpapier pakt zodra je de oven gaat gebruiken. Een stukje bakpapier is makkelijk te vervangen en zo hoef je je oven nauwelijks meer te schrobben. Doe ook iedere keer, na gebruik, de oven even af met een vochtig vaatdoekje. Hetzelfde doe je bij bakplaten en roosters.

Hoe maak jij je oven altijd schoon? Kun je wel wat hulp gebruiken?Reacties