6 tips voor een duurzaam leven


Eerder gaven we een aantal adviezen over hoe je je huis energiezuinig kan maken, want ‘een betere wereld begint bij jezelf’. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Op hierop voort te borduren, hebben we vandaag een aantal tips die je makkelijk zelf kan toepassen voor een duurzaam leven.

Korter douchen

Na een lange werkdag, is er niks fijner dan een lekkere warme, lange douche. Met een lange douche verspil je echter onnodig veel water en je hoeft het ook niet perse te doen om schoner te worden. Probeer daarom korter te douchen om zo waterverspilling tegen te gaan. Het is een veelgehoorde tip om het milieu minder te belasten. De kraan half open zetten of een waterbesparende kraan aanschaffen kan ook helpen.

Afval scheiden

Door afval te scheiden, kunnen materialen opnieuw gebruikt worden. Dit scheelt grondstoffen, geld en energie. Over het scheiden van afval zijn heel veel artikelen geschreven en de conclusie is dat we al heel goed op weg zijn, maar het kan natuurlijk altijd beter!

Verwarming lager zetten

Je kunt in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 700 euro per jaar op de stookkosten besparen. Dus dat is zeker wel de moeite waard natuurlijk. Hoe je kan besparen op de stookkosten? Zet de thermostaat 1 graad lager dan normaal, verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent en zet de verwarming voor het slapen gaan terug op 15 graden. Laat de verwarming vervolgens ook op 15 graden staan wanneer er niemand thuis is. Ook is het niet nodig om je slaapkamer te verwarmen, want je slaapt veel beter in een koude omgeving. Mocht je het ’s nachts tóch koud hebben, pak dan een kruik of een elektrische deken.

Begin een moestuin

Verbouw zelf je groenten, kruiden en fruit. Leuk om te doen én goedkoop. Geen idee waar je moet beginnen? Lees de blog ‘Een moestuin: hoe moest dat ook alweer?’.

Gooi niet alles zomaar weg

Je oude telefoon toe aan vervanging? Je hebt bij verschillende winkels leuke inruilacties, waarbij je je oude mobiel inlevert en bijvoorbeeld korting krijgt bij een nieuwe. Of gewoon een geldbedrag krijgt. Uit je oude telefoontje halen ze vervolgens onderdelen die ze weer kunnen gebruiken.
Wees zuinig met je spullen en gooi niet alles zomaar weg. Gat in je trui? Maak hem! Kapotte koffiezetapparaat? Ga naar een Repair café!

Voorkom voedselverspilling

In Nederland gooien we gemiddeld 47 kilo voedsel per jaar per persoon weg. Enorm veel dus! Voedselverspilling in huishoudens veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Wil jij wat doen aan voedselverspilling? Lees de blog ‘Voedselverspilling tegengaan met deze tips!'.

Met deze 6 tips ben je al een heel eind op weg. Wat doe jij allemaal voor een duurzamer leven?

Reacties