Je huis energiezuinig maken



Een energiezuinig huis: zo creëer je dat

Je huis energiezuinig maken: dat is er eentje in de trant van “een betere wereld begint bij jezelf”. De aandacht voor milieukwesties groeit. Diverse politieke maatregelen zijn al genomen om de wereld duurzamer te maken. Toch zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om je steentje bij te dragen aan het milieu. En – ook niet onbelangrijk- een energiezuinig huis is ook best wel fijn voor de portemonnee.
Wil je ook iets goeds doen voor het milieu en tegelijkertijd geld besparen? Een energiezuinig huis kun je zelf realiseren. Hoe je dat voor elkaar krijgt, vertellen we je in dit nieuwe artikel van Hlprs.

1. Je huis isoleren

Isoleren is een goede basis om je huis energiezuinig te maken. Sterker nog, deze maatregel levert de grootste bijdrage aan een energiezuinig huis. Je kunt niet alleen de (spouw)muren, maar ook de vloer en het dak isoleren. Daarmee bespaar je gemiddeld al zo’n 20% energie. Vooral voor oudere huizen die nog niet geïsoleerd zijn, werpt isoleren z’n vruchten af.

2. Energiezuinige verwarming

Elektrische verwarmingen zijn hot. Logisch ook, aangezien gas minder milieuvriendelijk is dan elektriciteit. Energieleveranciers gaan steeds meer over op duurzame energie. Waar gas vooral schade aanricht aan het milieu, wordt elektriciteit duurzamer. Energieleveranciers strijden om het imago van meest duurzame aanbieder.
De kostenbesparing bij energiezuinig verwarmen is ook mooi meegenomen. Installatie en onderhoud zijn een stuk goedkoper dan bij een cv-ketel. De gasprijzen rijzen de pan uit, terwijl de elektriciteitskosten juist naar beneden gaan.
Ook de slimme verwarming heeft inmiddels zijn intocht gedaan, ofwel de slimme thermostaat. Dat slimme zit ‘m in de handigheid dat je met dit type verwarming niet zelf het verbruik en de temperatuur in de gaten hoeft te houden. Kortom: elektrisch verwarmen is duurzamer en kan zomaar je energielabel verbeteren.

Ook interessant: Zo maak je het warmer in huis!

3. Warmtepomp

Deze hoort eigenlijk bij het rijtje elektrische verwarmingen, maar omdat de warmtepomp steeds meer in opmars is, benoemen we hem los. Deze staat nog een trede hoger op de energiezuinige ladder en vervangt de cv-ketel die op aardgas werkt. Dit werkt ongeveer zo: een waterpomp verwarmt het water, wat door de leidingen gepompt wordt. Het verwarmde water stroomt naar de radiatoren of de vloer, bij vloerverwarming. Een warmtepomp verwarmt ook het water.
Duurzaam, want een deel van de warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht of de grond. Daardoor is er minder elektriciteit nodig dan bij andere elektrische verwarmingen. Het stroomverbruik kan wel hoger uitvallen, maar je maakt ook geen kosten voor gas. Tot 2021 geldt een subsidieregeling voor warmtepompen.
Wel kun je alleen overstappen op een waterpomp als je woning daar geschikt voor is. Een beetje research is dus wel aan te raden. Laat jezelf bijvoorbeeld voorlichten door verschillende aanbieders of installateurs van warmtepompen.

4. Verlichting

Je huis energiezuinig maken kan door de boel goed te isoleren en over te gaan op elektrisch verwarmen, maar je kunt natuurlijk ook met kleine stappen beginnen. Bij de verlichting bijvoorbeeld. Zet de gloei- en halogeenlampen het huis uit en haal ledlampen naar binnen. Oké, iets duurder in aanschaf, maar dat betaalt zich op langere termijn terug door een lager energieverbruik. Vervangen die handel! Heb je nog geen ledlampen? Schaf ze dan zo snel mogelijk aan.

5. Zonnepanelen

Deze spreekt voor zich, maar we benoemen ‘m toch even. Naast bovenstaande manieren om het energieverbruik te verlagen, kun je het ook groter aanpakken en energie zelf opwekken. Het is natuurlijk een investering, maar wel een duurzame die op lange termijn een hoop energiekosten bespaart én waarmee je de CO2-uitstoot vermindert.
6. Tips in huis om energie te besparen Naast de grotere aanpassingen in huis, kun je ook letten op de kleinere bespaartips in huis om je huis energiezuiniger te maken. Een paar voorbeelden zijn: - Laat apparaten niet op stand-by staan, want alles bij elkaar kan dat toch een hoop energie verbruiken. - Let erop dat je de lampen uitzet in ruimtes waar je niet bent. - Heb je een slimme meter? Houd dan je energieverbruik in de gaten. Zo heb je inzicht in de dagen dat je bijvoorbeeld meer energie verbruikt dan anders en kun je achterhalen hoe dat komt. - Schaf bespaarstekkers aan om energie te besparen op apparaten die u niet regelmatig gebruikt.

Een energiezuinig huis: wat ga jij als eerste aanpassen?

Genoeg opties om stappen richting een energiezuinige en duurzame woning te zetten. Of je het nu groot of klein wil aanpakken, uiteindelijk is het kwestie van beginnen.

Reacties

  1. Dank je voor deze prachtige artikel. Je hebt tips gegeven die veel mensen kunnen helpen om energiezuinig te denken. Ik mis namelijk informatie over bijvoorbeeld de leidingen. Moeten de leidingen worden aangepast bij een elektrische verwarming?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten