Een moestuin; hoe moest dat ook alweer?


Groente smaakt natuurlijk altijd het lekkerst uit je eigen tuin. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk aan, zo’n moestuin? Wij hebben wat moestuin-tips voor je op een rijtje gezet, die je moet weten vóórdat je aan de slag gaat!

1. Voorzaaien helpt

Inmiddels is het buiten natuurlijk lekker warm, maar het is zeker aan te raden op tijd te beginnen met voorzaaien. In huis kun je het, ook als het buiten niet zo warm is als nu, lekker warm maken. Traag groeiende groenten kun je daarom gemakkelijk al voorzaaien in kweekbakjes. Later kunnen ze nog verplaatst worden naar grotere bakjes. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, en de vorst uit de grond is (dit is na 15 mei), mogen de plantjes buiten de grond in. Op die manier kun je eerder in het jaar oogsten, waardoor je uiteindelijk ook meer oogst hebt!

2. Verspreid je oogst

Het is natuurlijk fantastisch als je oogst succesvol is en je ineens hartstikke veel verse groenten uit eigen tuin hebt. Het probleem is alleen wel dat het natuurlijk niet ideaal is als je alle worteltjes, boontjes en andere groenten in één keer op moet eten. Weggooien is natuurlijk al helemaal geen optie voor die groenten waar bloed, zweet en tranen in zitten. Zaai daarom in het begin van het seizoen om de twee weken. Zo wordt je oogst meer verspreid en hoef je dus niet de hele week al je maaltijden te vullen met alleen maar groente uit de tuin, tot het je neus uit komt.

3. Maak je gereedschap goed schoon

Ga je aan de slag met een schop, spade of riek? Maak deze dan na gebruik goed schoon. Haal het zand eraf met een harde bezem. Op die manier zorg je ervoor dat de schep niet verroest (wat natuurlijk niet ideaal is voor de smaak van de groente en het fruit) en dat het schepgedeelte goed scherp blijft.

4. Schep orde in je tuin

Let, wanneer je plantjes gaat zaaien, goed op hoe veel ruimte die plant nodig heeft. Op de verpakking kun je zien hoe diep de zaadjes in de grond moeten en hoe groot de afstand moet zijn met andere planten. Over het algemeen geldt; zo groot als de groente is als je hem eet, zo veel afstand moeten ze ongeveer van elkaar hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk aangeeft waar je wat hebt geplant. De ene plant heeft namelijk meer water nodig dan de andere plant. Dit kan bijvoorbeeld met een stok, een knijper of een houten latje. Wat ook leuk is, is een eiken tak, deze afschillen met een mes en op het vlakke stuk hout de naam schrijven. Hartstikke handig, waterproof en ziet er ook hartstikke leuk uit!

5. Geef niet te veel water

Geef pas gezaaide zaadjes niet te veel water. Dit vergroot namelijk de kans dat het zaadje gaat schimmelen, waardoor hij niet meer zal kiemen.

6. Zaai- en stekgrond maak je gemakkelijk zelf!

Doe flink wat potgrond in een emmer en voeg hier wat klapzand (zand van het strand of de zandbak) aan toe. Meng dit goed door elkaar en klaar! Dit losse zand is goed voor jonge plantjes, omdat het water makkelijker wegloopt. Zo blijven de zaadjes niet te nat en gaan ze minder snel schimmelen.

Zou je graag je eigen moestuin willen, maar mis je de groene vingers?

Boek een tuinhulp! Voor de tuinhulpen van Hlprs is tuinieren één van de grootste hobby's! Zij helpen je daarom graag met het geven van advies en natuurlijk met het bijhouden van de tuin.

Reacties