Zo kun je je witte was wit houden!


Merk je dat je witte was na een aantal keer wassen toch wat grauwig wordt? Het is een veelvoorkomend probleem en daarom gingen wij op zoek naar tips voor hoe je je witte was stralend wit houdt!

Was sorteren

Misschien vanzelfsprekend, maar was wit alleen met wit! Logisch toch, zou je denken? Je zou de eerste niet zijn die per ongeluk een zwarte sok bij de witte was gooit. Sorteer je wasgoed daarom altijd goed op kleur en materiaal. Gebruik voor de witte was ook enkel een wasmiddel speciaal voor witte was. Daar zit namelijk een soort bleekmiddel in, dat je witte was automatisch wat witter maakt.

Wasmachine schoonmaken

Vetluis in de wasmachine zorgt niet alleen voor een muffige geur aan je kleding na het wassen, het maakt je kledingstuk ook gelijk wat smoezeliger. Maak daarom je wasmachine regelmatig schoon, door een schepje soda in het zeepbakje te doen bijvoorbeeld en de lege wasmachine op 90 graden te laten draaien.

Hoe krijg ik witte was weer wit? 

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar soms is het te laat. Wanneer je na een paar keer wassen toch merkt dat je witte kledingstuk, handdoek of dekbedovertrek toch een wat grijzige gloed heeft gekregen, kun je een aantal dingen doen om je witte was weer wit te krijgen:
  • Laat je witte was een aantal uur weken in karnemelk. Karnemelk zorgt ervoor dat je witte kledingstuk een stuk witter wordt. Gooi je geweekte kleding daarna in de wasmachine en draai een gewone was. 
  • Wanneer je je witte kleding in de wasmachine gaat wassen, doe er dan wat bakpoeder bij. Je zult merken dat je kledingstuk minder grauw uit de wasmachine komt!
  • Soda gebruik je niet alleen om je wasmachine te reinigen, maar het heeft ook een blekend effect op je witte was. Laat de kledingstukken een nacht weken in een emmer met een schepje soda erbij. Daarna was je ze in de wasmachine op normale temperatuur. 
  • Los vier aspirines op in een emmer warm water en doe daar ook je witte shirt, blouse of een ander kledingstuk bij. Laat het een paar uurtjes weken en was ze daarna in de wasmachine. 
  • Hier heb je op dit moment weinig aan, maar in de lente en zomer is dit een perfecte methode om je was weer wit te krijgen; laat je kleding buiten in de zon drogen aan een wasrek. De zon zorgt ervoor dat je groezelige kleding weer wit wordt! 

Vlekken verwijderen

Is jouw probleem niet dat je kledingstuk grauw wordt, maar dat je vlekken hebt in je kleding die je er niet uit krijgt? Ook daar zijn oplossingen voor. Zelfs vetvlekken zijn te verwijderen. Wij hebben eerder een blog geschreven over het verwijderen van de meest voorkomende vlekken uit kleding, zoals bloed-, (rode) wijn- en grasvlekken. Lees ook gauw de blog: ‘Zo verwijder je de meest voorkomende vlekken uit kleding!

Heb jij nog tips voor het wit houden van de witte was?

Reacties