Was sorteren: tips & tricks


Ben jij zo iemand die was sorteren alleen beperkt tot lichte en gekleurde was? Stop dan met wat je aan het doen bent en lees deze blog over hoe belangrijk het is dat je je was goed sorteert. Wij vertellen je hoe je moet wassen, zodat je je kleding langer mooi houdt!

Waslabel controleren

Ieder kledingstuk heeft een waslabel. Hierin staat vermeld op welke temperatuur je het kledingstuk het beste kunt wassen, maar ook of het in de droger kan. Kijk hier goed naar, want hierdoor weet je welke kledingstukken je wel en niet samen kunt wassen. Sommige kledingstukken kun je zelfs het beste helemaal niet in de wasmachine doen, maar met de hand wassen of naar de stomerij brengen. Altijd goed het waslabel controleren dus! Handdoeken, dekbedovertrekken, vaatdoeken, washandjes, sokken en ondergoed was je over het algemeen op 60 graden. Shirts, broeken, overhemden en jurkjes was je meestal op 40 graden.

Controleer ook de zakken van je broeken of er geen verloren muntstukken, speldjes of stiekjes in zitten bijvoorbeeld. Je kunt je wasmachine behoorlijk beschadigen als je je zakken niet goed controleert en er verloren spullen achterblijven.

Wasgoed sorteren op kleur

Nadat je je kleding hebt gesorteerd op basis van het waslabel, kun je gaan sorteren op kleur. En dat is op zich niet heel erg lastig! In principe kun je drie categorieën onderscheiden als het gaat om was sorteren op de kleur:
  • Donkere was
  • Bonte was
  • Lichte was
Het is erg belangrijk om je was te sorteren op kleur, zodat de donkere was niet afgeeft op de lichte kleding. Heb je net een nieuwe gekleurde trui gekocht, was dan het kledingstuk even apart. Anders geeft het ook af op andere gekleurde was.

Wasgoed sorteren op stof

Wanneer je je wasgoed op kleur hebt gesorteerd, is het ook belangrijk om je was te scheiden op soort stof. Als je dit niet doet, zul je merken dat de kledingstukken na verloop van tijd toch minder mooi zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een jeans bij een t-shirt doet, zal het t-shirt beschadigen door de zwarte stof van de jeans. Als je je wasgoed sorteert op kleur ben je al heel ver, maar als je het écht goed wil doen, sorteer je je was dus ook op soort stof.

We raden het aan om de volgende stoffen gescheiden van elkaar te wassen: katoen, spijkerstof,  acryl & wol, linnen, zijde, fleece, tricot, polyester en nylon.

Natuurlijk kan je nog verder gaan en je was ook nog sorteren op hoe vies je was is. Hele vieze was zou je bijvoorbeeld voor kunnen behandelen met vlekkenverwijderaar voordat je het in de wasmachine stopt. Maar voor nu ben je al heel ver en zul je een echte pro worden in goed gesorteerde wasjes draaien!

Reacties