Vaatwasser schoonmaken – Zo makkelijk doe je dat!


Wanneer je de vaatwasmachine leegruimt en je op je bord nog etensresten van de avond daarvoor ziet, weet je dat het tijd is om de vaatwasser eens goed schoon te maken! Je gebuikt je vaatwasmachine bijna dagelijks en dan is het natuurlijk belangrijk dat het goed werkt en fris ruikt.  Met onze tips heb je de vaatwasser zo weer helemaal schoon!

Vaatwasser maakt niet goed schoon

Wanneer je vaatwasmachine niet goed schoonmaakt, zou het kunnen dat hij aan vervanging toe is. Voordat je nu meteen een nieuwe vaatwasser aanschaft, kun je echter eerst wat simpele goedkope schoonmaaktrucjes gebruiken. Wie weet werkt het en kan je vaatwasmachine er weer een paar jaar tegenaan. Dit zal veel geld besparen!

Azijn

Haal de vaatwasser leeg inclusief het filter. Maak het filter schoon met een sopje en een afwasborstel. Haal ook de sproeiarmen eruit en doe hier hetzelfde mee. Plaats het filter en de sproeiarmen weer terug. Maak ook de rubbers van de vaatwasser schoon.

Giet een kopje schoonmaakazijn in de lege vaatwasser en zet de machine aan op de hoogste temperatuur. De azijn verwijdert aangekoekt vuil en vervelende geurtjes.  Ook is het een ontkalker, maar als het goed is heb je dat niet nodig als je altijd het zout bijvult.

Doe niet te vaak azijn in de vaatwasser, want het kan de rubbers en het plastic aantasten.

Baking soda

In plaats van azijn kun je ook baking soda gebruiken bij het schoonmaken van de vaatwasmachine. Doe de soda in het zeepbakje waar normaal de vaatwastablet in gaat en zet de vaatwasser vervolgens aan op de hoogste temperatuur. Net als bij azijn, heb je ook bij baking soda dat verkeerde dosering zorgt voor problemen. Doe dit daarom niet te vaak. Je kunt ook speciale vaatwasreinigers gebruiken, die je in de supermarkt koopt. Dit is vaak wel erg prijzig.

Vaatwasser verstopt

Een vaatwasser kan verstopt raken door slecht onderhoud en achtergebleven etensresten. Schraap daarom je bord leeg wanneer je het in de vaatwasmachine doet en haal klodders saus weg met wat keukenpapier. Ook al heb je waarschijnlijk gelezen dat je je bord niet moet afspoelen voordat je het in de vaatwasmachine doet, we adviseren om dit toch wél te doen. Zo heb je minder kans op verstoppingen en zoveel extra moeite is het nou ook weer niet.

Vaatwasser stinkt

Heb je bovenstaande tips toegepast, maar stinkt de vaatwasser nog steeds? Leg dan een halve citroen tussen de vaat in de vaatwasser en zet de machine aan. Als je vervolgens de vaatwasser leegruimt, komt je een heerlijke frisse geur tegemoet én je glazen komen er ook streeploos uit.  Alleen maar voordelen dus! Je kunt ook wat citroensap sprenkelen over de vuile vaat, dit werkt ook bij nare geurtjes.

Met bovenstaande tips kan het bijna niet anders dan dat je vaat nog nooit zo super schoon uit de vaatwasser is gekomen! Of heb jij andere ervaringen met het schoonmaken van de vaatwasser?

Reacties