Wespenplaag op komst


Er is een heuse wespenplaag op komst. Als je dacht dat er nu al veel wespen waren, er komen er dus nóg meer aan! Door het warme en droge weer van de afgelopen periode, komen ze nu bij ons op zoek naar voedsel. Het liefst wil je deze beesten natuurlijk zo ver weg mogelijk houden van jou en je huis. Hoe je dit aanpakt, zochten wij voor je uit!

Wat te doen tegen wespen?

Met een aantal tips kun je wespen op afstand houden, zodat je ongestoord van je lunch in de tuin kunt genieten bijvoorbeeld.

Bepaalde geuren 

Zoals heel veel insecten, houden ook wespen niet van bepaalde geuren. Denk hierbij aan kruidnagel, azijn, citroen en ui. Deze geuren houden de wespen op afstand. Zet bijvoorbeeld een bakje water met kruidnagel op tafel of een schaaltje gevuld met azijn. Kruidnagel kun je ook in een doormidden gesneden citroen steken. Voor ons misschien niet erg prettig, maar houdt de wespen ook weg: een schoteltje met gesneden ui. Succes gegarandeerd!

Wespenval maken

Pak een plastic fles en snijd deze ongeveer op ¾ door. De bovenkant draai je om en zet je omgekeerd in de onderkant van de fles. Doe wat zoete drank in de onderkant van de fles en zo heb je je eigen wespenval! De wesp zal op het zoetigheid afkomen, in de fles vliegen en er vervolgens niet meer uit kunnen.

Wierook

Wespen hebben niet alleen een hekel aan bepaalde geuren, maar ook aan rook. Als je deze twee kan combineren, met wierook dus, dan blijven ze gegarandeerd weg!

Waterzak 

Vul een stevige doorzichtige zak met water en hang deze in je tuin op. Wanneer wespen erop af komen, zullen ze schrikken en snel weer wegvliegen. Werkt niet alleen bij wespen, maar ook bij vliegen en muggen!

Wespensteek: wat moet je doen?

Ben je ondanks bovenstaande maatregelen tóch gestoken? Dan dien je de plek meteen uit te zuigen en kun je de steekplaats koelen met een natte doek. Een wespensteek kan namelijk best branden, wat een onaangenaam gevoel geeft. Verder is een wespensteek niet gevaarlijk, tenzij je allergisch bent natuurlijk. Wanneer je bent gestoken in je mond, keel of neus is het belangrijk dat je direct contact opneemt met de huisarts. Ook wanneer je een van de volgende verschijnselen hebt en dus mogelijk tekenen kunnen zijn van een allergische reactie: koorts, huiduitslag, jeuk en zwellingen op andere plekken dan de steekplek.

Wespennest in de tuin

Wanneer er genoeg voedsel is in jouw tuin (vlees, vis, zoetigheid), zien wespen dat als een mooie gelegenheid om juist daar een nest te maken. Een wespennest levert veel ellende op. Je kunt het nest op allerlei verschillende manieren proberen weg te halen, door bijvoorbeeld kokend water over het nest te gieten of door met een lange stok het nest naar beneden te slaan. Dit zijn wel erg gevaarlijke methoden. We zouden daarom adviseren een professionele wespenbestrijder in te schakelen.

Heb jij tips om een wespenplaag te overleven?

Reacties