Help! Fruitvliegjes!


Tijdens deze zomerse dagen zie je er wel honderden: fruitvliegjes. Heel irritant! En vies, want ze zitten op ons fruit, waar de vrouwtjesvlieg haar eitjes legt. Vooral met dit warme weer, ontwikkelt een larf zich binnen één dag tot een fruitvlieg! Je kunt je voorstellen dat je daarom ook echt óveral van die beestjes ziet! Hlprs geeft tips om van deze fruitvliegjes af te komen.

Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes komen af op (over)rijp fruit, maar ook op rottend vuil en op bloemen.  Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt proberen om deze vliegjes te bestrijden.

Azijn en afwasmiddel

Vul een glas met een bodempje azijn en een drupje afwasmiddel. Zet het glas bij de fruitschaal weg en je zult een paar uur later een heleboel fruitvliegjes op de bodem zien liggen. Azijn is het lokmiddel en de afwasmiddel zorgt ervoor dat ze blijven plakken en verdrinken.

Honing

Doe wat honing in een bakje, wat je vervolgens afsluit met huishoudfolie. Prik kleine gaatjes in de folie. Je zult zien dat de vliegjes op de honing af komen, maar daarna niet meer uit het bakje kunnen dankzij de folie. 

Stiekeme alcoholisten

Fruitvliegjes zijn gek op alcohol, vooral op port. Vul een schaaltje met deze drank en ze komen er van zelf op af. Ze drinken er van en zullen zo dood gaan.

Diervriendelijke methode

Vind je bovenstaande methodes maar zielig? Dan kun je een rijpe bananenschil in een plastic zak doen. Je wacht totdat er voldoende fruitvliegjes in de zak zitten, je sluit vervolgens de zak om de vliegjes daarna buiten te bevrijden!

Voorkomen van fruitvliegjes

Eigenlijk wil je liever voorkomen dat fruitvliegjes überhaupt in jouw huis komen. Ook hiervoor hebben we wat tips:

Fruit wassen vóórdat je het in de fruitschaal legt

Was je fruit grondig voordat je het in de fruitschaal legt. Laat het fruit ook niet te lang in de fruitschaal liggen, maar eet het zo snel mogelijk op. Fruitvliegjes houden van overrijp fruit. Ook kun je je fruit in de koelkast bewaren, daar kunnen ze helemaal niet komen.

Vervang de vuilniszak regelmatig

Laat je volle vuilniszak niet te lang in de prullenbak zitten, maar verschoon de zak regelmatig. Zo’n volle vuilniszak is namelijk een paradijs voor de vliegjes.  Zorg er ook voor dat de vuilnisbak goed sluit.

Houd je keuken schoon!

Misschien wel voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je keuken goed schoon blijft en dat je regelmatig het aanrecht afdoet met een doekje.

Regelmatig luchten

Zet op een koel moment van de dag de ramen tegenover elkaar open , zodat er frisse lucht binnen komt. Fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht. Heb je meteen twee (fruit)vliegen in één klap: is je huis ook weer lekker geventileerd!

Kruidenplantjes in huis

Fruitvliegjes houden niet van de geur van munt en basilicum en zullen dan ook wegblijven als je daar wat plantjes van op het aanrecht zet. Ook van de geur van lavendel blijven ze weg!

Reacties