Minder afval produceren: 10 eenvoudige tips

De gemiddelde Nederlander produceert zo'n 490 kilo afval per jaar, dat is enorm veel! De verwerking van afval zorgt voor vervuiling. Denk bijvoorbeeld aan de vrachtwagens die het huisafval ophalen. Denk ook aan de verbranding van het afval, waarbij veel giftige gassen vrijkomen. Daarnaast kost de verwerking van afval ook heel veel geld. Het beste is daarom: minder afval produceren!   

1. Koop tweedehands

Geef producten een tweede kans en ga naar een kringloopwinkel of kijk op Marktplaats wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld een leuke woonaccessoires of een nieuwe broek. Hiermee voorkom je dat het anders in de prullenbak was beland.  

2. Drink kraanwater

Het drinken van kraanwater biedt alleen maar voordelen: het is gezond, het is van goede kwaliteit en het is rijk aan calcium. Bovendien is het 100 tot 300 keer goedkoper dan water uit een fles en vermijd je vervoer, opslag en afval van die flesjes. 

3. Herstellen en hergebruiken 

Komt je zoon terug van het buitenspelen met een kapotte broek? Ga aan de slag met naald en draad, de volgende dag kan hij zijn favoriete broek weer aan! Is je koffiezetapparaat kapot? Tegenwoordig heb je speciale bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Dit is het Repair Café. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, zij hebben reparatiekennis en -vaardigheden op allerlei gebieden. Als je niks hebt om te repareren, kan je iemand anders helpen óf gewoon een lekker bakje koffie drinken.  

4. Vermijd ´oververpakking´

Vooral rond de feestdagen zijn veel producten in de supermarkt extra mooi ingepakt. Dat betekent ook dat je daar extra voor betaalt én na afloop meer weg moet gooien. Niet echt milieubewust dus. Probeer ook afzonderlijk verpakte producten, zoals koeken, te vermijden. 

5. Geef de voorkeur aan navulling

Met navullingen kun je de oorspronkelijke fles of verpakking opnieuw gebruiken. Navullingen zijn voornamelijk verkrijgbaar voor cosmetica- of onderhoudsproducten, denk aan shampoo, vloeibare wasmiddelen en wasverzachters.  

6. Geef geen 'fysieke' cadeaus 

Hoe vaak heb jij een cadeau gekregen dat vervolgens onderin de kast is beland? Geef eens een belevenis cadeau! Je kan iemand ontzettend blij maken met iets anders dan materiële zaken, denk aan een dagje weg, een etentje, een bezoek aan het theater of een spa. De opties zijn oneindig!  

7. Kook de juiste hoeveelheden 

We hebben de neiging om altijd iets te veel klaar te maken wanneer we koken. Dat levert restjes op die vaak verdwijnen in de afvalbak.  Een oplossing: stem de hoeveelheden die je bereidt beter af op de daadwerkelijke behoeften, doseer alles correct en weeg, indien nodig, de ingrediënten van het gerecht af. Heb je toch een keer te veel klaargemaakt? Geef het aan vrienden of familie óf vries het in en geniet er later nog een keer van.  

8. Koelkast goed indelen

Veel mensen delen de koelkast niet goed in en dit zorgt voor voedselverspilling. Hoe dan? Wanneer je de koelkast indeelt zoals het hoort, voorkom je dat producten sneller bederven en dus weggegooid moeten worden. De meeste koelkasten zijn opgedeeld in verschillende temperatuurzones die voor de bewaring van specifieke voedingswaren bestemd zijn. In ons eerder geschreven blog lees je hoe je de koelkast het beste indeelt.  

9. Gebruik een broodtrommel

Gebruik, in plaats van aluminiumfolie of vershoudfolie, een broodtrommel om je lunch in te bewaren! Deze kan je na gebruik gewoon gemakkelijk afwassen of in de vaatwasser stoppen en een volgende keer weer gebruiken.  

10. Regelmatig schoonmaken

Je kunt beter regelmatig schoonmaken in huis, dan het zo ver te laten komen dat je hardnekkig vuil moet gaan verwijderen met speciale - en vaak bijtende - producten. Gebruik liever milieuvriendelijke producten zoals azijn en vermijd schoonmaakmiddelen met een zwart logo op een oranje achtergrond.  

Heb je niet altijd de tijd en energie om je huis schoon te maken? 


Reacties