De koelkast schoonmaken in 5 stappen


Waarschijnlijk is dit een van de taakjes die je niet of bijna nooit doet: de koelkast schoonmaken. Je zou minstens 3 keer per jaar je koelkast goed moeten schoonmaken, anders wordt het een bron van bacteriën. Ga je nog op vakantie? Dan is dit zo’n klusje dat je nog even kan doen voordat je vertrekt!

Stap 1. Koelkast uitruimen

Zet het apparaat uit, trek de stekker uit het stopcontact en haal je koelkast leeg. Je zou etenswaren even in een koelbox/-tas kunnen doen. Producten die over de datum zijn, gooi je weg. Verwijder alle losse onderdelen, denk hierbij aan de planken, bakjes, rekjes en de groentelade. Maak deze onderdelen schoon onder de kraan met een afwasborstel en droog ze af met een theedoek.

Stap 2. Afvoer koelkast schoonmaken

Onderin je koelkast, tegen de achterwand aan, zit een gaatje. Dat is de afvoer van je koelkast. Als je een laagje water in je koelkast hebt, betekent dit dat de afvoer is verstopt. Met een satéprikker of wattenstaafje kun je dit gaatje schoonmaken. Gooi om de drie maanden een scheutje chloor in de afvoer, dat zorgt ervoor dat het niet verstopt.

Stap 3. Koelkast afdoen

Maak een sopje van warm water en allesreiniger en neem de binnenkant én de buitenkant van de koelkast goed af. Vergeet vooral niet de handgreep (hier zitten de meeste bacteriën op!) en de koelkastrubbers. Daarna maak je het goed droog met een theedoek.

Stap 4. Achterkant koelkast schoonmaken

Als je een losse, niet- ingebouwde koelkast hebt, vergeet dan ook niet om eens in de zoveel tijd de achterkant schoon te maken. Dit kun je doen door er met de stofzuiger langs te gaan.

Stap 5. Vriezer ontdooien

Heb jij een koelkast met een vriesvak? Vergeet deze dan ook niet schoon te maken. Als je de stekker uit het stopcontact hebt gehaald, zal het ijs automatisch smelten. Zorg er voor dat je een bakje of iets dergelijks er onder hebt staan, waar het water in kan lopen. Daarna kun je het vriesvak afdoen met een doekje.

Indeling koelkast

Nu kan de stekker weer in het stopcontact en kan je de producten weer terugzetten. Het is belangrijk dat je goed kijkt wat je waar zet, omdat iedere plank een andere temperatuur heeft. Over het algemeen is de plank boven de groentelade het koudst, behalve bij koelkasten met een vriesgedeelte bovenin. Daar is juist de plank ónder het vriesgedeelte het koudst. Dit is de juiste indeling voor de koelkast:

Groentelade 

Groenten en fruit

Onderste plank (indien het koudst)

Vlees en vis
Vleeswaren
Zuivelproducten

Planken in het midden

Restjes
Kaas

Bovenste plank (indien het warmst)

Sauzen
Geopende potten (augurken, zilveruitjes)
Broodsalades

Deur

Frisdrank
Boter
Eieren

Hoe vaak maak jij jouw koelkast schoon? Wij zijn benieuwd en we horen het graag!


Reacties