Tips voor thuisonderwijs kinderen tijdens de Corona lockdownHet is een vreemde tijd, vanwege de Corona lockdown zijn alle scholen voorlopig nog even dicht. Hierdoor gaan de meeste kinderen niet naar school en moeten zij thuisonderwijs volgen. Dit vraagt nogal wat van ouders en kinderen. Wij geven je tips om het thuisonderwijs voor iedereen leuk te houden!

Zorg voor structuur

Kinderen hebben een vaste structuur nodig. Ze vinden het nou eenmaal fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Dit zijn ze op school ook gewend. Ook voor jezelf als ouder is structuur fijn, zeker als je zelf ook moet thuiswerken. Bespreek de structuur met je kinderen en maak samen een schema voor de dag. Dit schema dient dan als rode draad voor de schooldagen, natuurlijk zal het de ene keer wat anders lopen dan de andere keer. 

Relax

De school verwacht nu dat je thuis aan de slag gaat met je kinderen maar ze verwachten echt niet dat je precies hetzelfde programma draait als op school, dat kan ook helemaal niet. Je hebt misschien zelf nog een baan, een partner, een huisdier of andere kinderen. Je bent zelf natuurlijk ook helemaal geen juf of meester en bevindt je nu in een unieke situatie. Maak je dus niet té druk als alles even anders loopt en accepteer de situatie. Je doet je best en meer kan je niet doen!

Bewegen!

Vergeet niet dat het voor kinderen ook in de Corona lockdown periode heel belangrijk is om te bewegen. Zorg dat het thuisonderwijs wordt afgewisseld met beweging. Het liefst buiten! Ook hier leren kinderen van en het is gezond. Zo kunnen kinderen hun energie kwijt en kunnen ze zich daarna beter concentreren op het thuisonderwijs. Zo kan je met je kinderen gaan buitenspelen als pauze, iedere dag een wandeling maken of bijvoorbeeld samen dansen met behulp van de videogame Just Dance. 

Creëer een aparte werkplek

Het is ideaal om een aparte werkplek te creëren, zo maak je een school in huis. Zorg voor een aparte kamer, hoekje of bureau waar de kinderen school dingen kunnen doen. Is dit niet mogelijk maak dan in de woonkamer een fijne plek samen. Wanneer jullie klaar zijn met het thuisonderwijs van de kinderen ruimen jullie alles op en is de schooldag ook echt afgesloten. 

Creativiteit

Normaal gesproken zijn kinderen op school ook veel bezig met creativiteit. Denk aan knutselen, zingen, dansen en theater. Naast dat het belangrijk is dat kinderen zich ook op cultureel gebied kunnen blijven ontwikkelen vinden veel kinderen het ook nog eens heel leuk. Zoek samen met je kinderen naar creatieve werkjes die ze kunnen uitvoeren tijdens het thuisonderwijs. 

Tijd voor jezelf

Tot slot is het erg belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te blijven nemen. Het is waarschijnlijk heel waardvol om nu zo veel tijd te hebben met je kinderen maar het is niet niks. Kijk of je de tijd kan verdelen tussen jou en je partner of misschien is er wel een familielid die wil helpen. Ook kan je een oppas via Hlprs boeken! Komt er een helper bij je langs? Neem dan ons coronabeleid eens door. 

Reacties