Thuiswerken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Werken aan de keukentafel of in een home-office is dit jaar, vanwege de coronacrisis, voor nóg meer mensen de norm geworden. Dit brengt verschillende vraagstukken met zich mee. Is er genoeg koffie in huis? En hoe werkt dat videobellen eigenlijk? Maar ook, hoe kan ik duurzaam thuiswerken? Want waar er overdag eerst niemand thuis was, gebruik je nu ook overdag laptop, lampen en verwarming. Hoe houd je hierbij het milieu en je eigen portemonnee in de gaten? In deze blog delen we een aantal tips om het thuiswerken zo duurzaam mogelijk te houden.
Verwarming versus kerstsokken
Pauze: ook voor je apparaten
Ook thuis maak je natuurlijk ruimte om te lunchen, een koffiepauze te nemen of even een luchtje te scheppen. Zet tijdens deze pauzemomenten je laptop uit. Dat scheelt op jaarbasis flink wat stroomverbruik. Denk er wel aan om de stekker uit het stopcontact te halen. Ondanks dat de laptop uit staat, verbruikt hij alsnog stroom! Doe dit ook als je werkdag erop zit. Maak je thuis gebruik van een printer? Vergeet deze dan niet uit te zetten nadat je klaar bent met printen. Zo verminder je sluipverbruik. De dagen worden korter en donkerder, maar doe alleen het peertje (ledlamp!) boven jouw thuiswerkplek aan. Waar je niet bent, hoeft geen licht aan te zijn.
Papier hier
Maak je veel aantekeningen voor je werk en verbruik je stapels post-its en notitieblokken per maand? Denk dan eens aan een uitwisbaar notitieboekje. Zo hoef je niet steeds nieuwe schrijfwaren te kopen (en weg te gooien!). Hoe minder papier we gebruiken, hoe minder bomen gekapt hoeven te worden. Deze oplossing voor duurzaam thuiswerken kun je eenvoudig toepassen op kantoor als je daar weer mag werken. Een ander papierwaar wat we als belangrijk bestempelen, is natuurlijk toiletpapier. Dat hebben we wel gezien in het voorjaar, toen er flink werd gehamsterd. Nu misschien meer wc-papier moet aanschaffen, kun je ook meteen letten op duurzaamheid. Koop bijvoorbeeld rollen waar geen plastic in wordt verwerkt.
Afval scheiden
Veel bedrijven hebben aparte afvalbakken om papier, groenafval en restafval te scheiden. Let er ook thuis op dat je niet alle soorten afval in één bak gooit. Deze gewoonte sluipt er bij veel mensen steeds weer in. Wil je niet steeds opstaan of naar buiten om je afval te sorteren? Zet drie kleine bakken in de buurt van je thuiswerkplek en gooi deze aan het einde van de dag in de betreffende juiste afvalbak. Dit zorgt ervoor dat het recycleproces voor afvalverwerkers een stuk eenvoudiger is.
Werk je thuis en komt er een helper bij je langs? Neem dan ons coronabeleid eens door.
Reacties
Een reactie posten