Kerstboom onderhouden: 4 handige tips

Eigenlijk mag het pas ná Sinterklaas; de kerstboom opzetten. Maar we merken dat, misschien wel vanwege de coronacrisis, veel mensen de boom dit jaar eerder zetten. Het staat natuurlijk ook ontzettend gezellig in huis en als we dan toch massaal thuiswerken: waarom niet?! Maar hoe houd je de (echte) kerstboom zo lang mogelijk mooi, zodat je er met kerst zelf ook nog van kan genieten?  

Bij het uitkiezen van een kerstboom, is het belangrijk dat je een zorgvuldige keuze maakt. De ene boom blijft simpelweg langer mooi dan de ander, daar is de prijs dan vaak ook naar. Bij een Fijnspar vallen de naalden bijvoorbeeld heel snel uit, een Nordmann heeft hier daarentegen minder last van. Eerder schreven we al een blog over hoe je de beste boom uitkiest.  

Heb je de juiste boom uitgekozen? Dan moet je er natuurlijk goed voor zorgen. Vooral als je wil dat hij nog even meegaat! Dit zijn onze tips:  

Laat je Nordmann, Blauwspar of Servische spar even acclimatiseren 

Hup, meteen de boom de kamer in en de ballen erin! Dat zal je waarschijnlijk denken. Maar laat je boom even wennen voordat je hem meteen binnen zet. Kerstbomen komen namelijk, je verwacht het niet, uit een koude omgeving. Dat ze plots binnen moeten staan, kan voor een boom nogal heftig zijn doordat het niet aan het temperatuurverschil heeft kunnen wennen. Zet de boom daarom eerst een dag of twee in de berging of de schuur, waar het al iets warmer is dan buiten.

De kerstboom houdt niet van warmte 

Zo´n kerstboom straalt natuurlijk heel veel warmte uit (figuurlijk dan), maar hij houdt niet van warmte. Zet hem daarom niet te dicht bij de verwarming óf in direct zonlicht. Zo voorkom je dat hij binnen een mum van tijd uitdroogt.  

Je boom houdt daarentegen ook niet van tocht 

Verder heeft de boom niet heel veel eisen hoor… Maar zet hem dus ook niet in de tocht, daar houdt hij ook niet zo van. Dus niet in de buurt van een deur die 20 keer per dag opengaat.  

Geef je boom voldoende water 

Je kerstboom is eigenlijk net een kamerplant. Deze geef je natuurlijk ook water. Doe dit om de dag. Wil je dat je boom langer groen blijft, voeg je ook nog een beetje kristalsuiker toe aan het water.  

Kies je voor een boom mét kluit, dan blijft hij natuurlijk langer mooi. Na de feestdagen kun je de boom zelfs in de tuin planten, zodat je voor het jaar daarop alvast klaar bent! Als je dat wil gaan doen, laat hem dan eerst weer even wennen aan de kou door de boom weer een paar dagen in de schuur te zetten voordat je hem in de aarde plant. Je kunt dan ook nog wat compost toevoegen.  

Heb jij je kerstboom al staan? Hoe verzorg jij hem?  

Reacties