Kerstboom kopen en verzorgen

‘Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon!’ Maar wacht eens even…zijn die takken echt zo ‘wonderschoon’ of heb je enorme last van naalduitval? Wist je overigens dat de kerstboom helemaal geen dennenboom is, maar een spar? Lees hier tips over welke kerstboom je het beste kunt kopen en hoe je vervolgens de boom het beste kunt verzorgen, zodat je er nog langer van kunt genieten!

Welke kerstboom kies ik?

Je kunt voor het gemak natuurlijk kiezen voor een kunstboom, maar bij het últieme kerstgevoel hoort eigenlijk wel een echte kerstboom. Nu moet je nog de juiste boom kiezen. Er zijn heel veel verschillende soorten kerstbomen, hieronder een opsomming van een aantal:

Fijnspar (Picea abies): de fijnspar is de populairste boom onder de kerstbomen, het is echter niet de beste kerstboom. De naalden vallen snel uit, dat betekent dat als je nu al de kerstboom zet, je waarschijnlijk tegen een kale boom aan zit te kijken met Kerst.

Nordmann spar (Abies nordmanniana): ook een veel verkochte kerstboom én heeft weinig last van naalduitval. De boom is ook nog eens mooi van kleur, is glanzend én de naalden prikken niet. Wel is de Nordmann spar wat duurder dan de fijnspar.

Blauwspar (Picea pungens ‘Glauca’): de blauwspar heeft, zoals de naam het al zegt, een mooie blauwe gloed. Een groot voordeel is dat hij nauwelijks naalden verliest, wél kunnen de naalden flink prikken. De boom is net als de Nordmann spar wel wat aan de prijzige kant.

Servische spar (Picea omorika): deze spar heeft mooie hangende takken en ruikt heerlijk. De Servische spar wordt maar één tot anderhalve meter breed, een smallere boom dus in vergelijking met andere kerstbomen.

Tips aanschaf boom

Als je weet voor welke boom je gaat, zijn er nog een aantal andere punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kerstboom.
  • Koop geen kerstboom met bruine naalden. Bruine naalden betekent dat de boom waarschijnlijk al even staat. 
  • Schud even flink aan de boom en kijk of er naalden uitvallen. Een boom waar nauwelijks tot geen naalden uitvallen, is verser. 
  • Koop geen kerstboom die in een net zit, zo kun je namelijk niet goed zien of de boom goed vol is. 
  • Een kerstboom met kluit of in pot blijft langer vers en verliest minder naalden. En uiteraard kun je de boom met kluit na de feestdagen nog in de tuin zetten. 

Onderhouden kerstboom

  • Indien de boom uit de vrieskou komt, kun je hem het beste nog een á twee dagen laten acclimatiseren in de schuur of garage alvorens je hem binnen zet. 
  • Geef de kerstboom dagelijks een half glas water. Zo blijft de boom langer mooi en zullen de naalden minder snel uitvallen.
  • De kerstboom houdt niet van warmte. Zet de kerstboom daarom niet te dicht bij de verwarming of plaats hem niet in direct zonlicht. Heb je vloerverwarming? Zet de kerstboom op een verhoging.  

Staat jouw kerstboom al? Reageer hieronder met een foto van jouw versierde kerstboom!

Reacties