Tuinieren in de winter: dit kun je doen

Heeft de tuin alleen met warme temperaturen de volle aandacht nodig? Nee zeker niet! Als je dat dacht, dan heb je het mis. Ook in de winter is het belangrijk dat je je tuin goed onderhoudt, vooral zodat je met lekker weer volop kan genieten in én van je tuin! Wat voor werkzaamheden je dan in de tuin kan doen tijdens de winter? Lees gauw verder.  

Voorjaarsbollen planten

Houd jij van een kleurrijke tuin vól met bloemen? Dan is het nu het moment om voorjaarsbollen te gaan planten. Wanneer je ze nu plant, zullen ze in het voorjaar uitkomen. Je plant voorjaarsbollen vóór de eerste nachtvorst. We schreven al eerder een uitgebreide blog over hoe je bloembollen plant en waar je rekening mee moet houden.

Heb jij geen groene vingers, maar wil je wél genieten van een prachtige bloemenzee in het voorjaar?  



Vogelvriendelijke tuin

Wanneer het buiten kouder wordt, is het voor de vogeltjes steeds lastiger om aan voedsel te komen. Help ze daarom een handje! Rijg bijvoorbeeld wat pinda´s aan een ketting, hang een pot vogelpindakaas op óf hang wat vetbollen aan een touwtje. De vogeltjes zullen zo lekker smullen. 

Wil je een lekker plekje voor ze maken waar ze beschermd zijn tegen de kou? Maak dan een nestkastje. Gebruik hiervoor natuurlijke materialen die bestand zijn tegen weer en wind. Uiteraard kun je ook gewoon een kant-en-klare nestkast kopen als je niet zo handig bent.  

Snoeien en verplanten

Nu is het het juiste moment om bomen en heesters te snoeien. Wil je bomen en struiken liever een ander plekje geven in de tuin? Dat kun je het beste doen wanneer ze in ´rust´ zijn, dat is meestal in de maanden november tot maart.  

Winterbescherming voor vaste planten

Sommige planten hebben wat extra bescherming nodig in de winter, denk aan de kuipplanten of de exotische planten. Dek vorstgevoelige planten af met tuinvlies. Een laagje gevallen blad op de bodem kan ook weleens helpen als bescherming tegen de kou. Strooi hier wat compost over, zodat de bladeren blijven liggen.  

Onderhoud vijver

Zorg er altijd voor dat er voldoende zuurstof in je vijver kan komen, doordat er altijd een opening in het eventuele ijs is. Bij een compleet dichtgevroren vijver kunnen gevaarlijke gassen namelijk niet weg en je kunt je voorstellen wat dit betekent voor je vissen. Deze gassen komen vrij van gevallen bladeren die op de bodem van je vijver zijn blijven liggen. Hang bijvoorbeeld één of meerdere luchtsteentjes in je vijver.  

De buitenkraan afsluiten

Dit heeft weinig met het onderhoud van je tuin te maken, maar het is wel belangrijk om te doen; de buitenkraan afsluiten. Bij strenge vorst kan het water in de leidingen namelijk bevriezen en daardoor kan de leiding springen. Dat wil je natuurlijk niet!  

Tuingereedschap onderhouden

Veel zal je je tuingereedschap niet gebruiken in de winter. Daarom is het nu het juiste moment om je tuingereedschap schoon te maken, zodat je in het voorjaar er weer lekker mee aan de slag kan gaan. Want goed onderhouden tuingereedschap werkt toch echt het beste. Spoel alles eens goed schoon, verwijder het eventuele roest en hang je tuingereedschap netjes op zodat het weer helemaal geordend is. 

Reacties