Bloembollen planten - Hoe en wanneer


Nog even wachten en je kunt weer genieten van de prachtige herfstkleuren in de natuur. Vergeet ook de tuin niet klaar te maken voor de winter, zodat je kan blijven genieten! In deze blog geven we je tips voor het planten van bloembollen, want óók dat is een van de dingen die je deze maand kunt doen. Zo weet je zeker dat je tuin er ook in de lente weer prachtig bij zal staan!

De herfst is hét moment om bepaalde bollen te planten, zodat ze voldoende tijd hebben om volledig te ontkiemen. Zo geniet je al in het begin van de lente van een ware bloemenzee. Je moet er alleen even goed over nadenken welke bloembollen je waar plant. Zo is het belangrijk om te weten wanneer welke bloembol uitkomt, zodat je bijna het hele jaar erop prachtige bloemen in de tuin hebt staan.

Twee verschillende bloembollen

We kennen twee verschillende soorten bloembollen. Zo heb je de voorjaarsbollen en de zomerbloeiende bollen. De voorjaarszomerbollen, zijn de bollen die nu geplant kunnen worden. De zomerbollen worden juist in de lente geplant en komen, zoals de naam al zegt, in de zomer uit. Dus als je het handig aanpakt, heb je vanaf april/mei tot het einde van de zomer bloemen in de tuin staan!

Bij voorjaarsbollen kun je denken aan tulpen, narcissen, krokussen en hyacinten. Deze bollen plant je in de herfst, wanneer de temperatuur onder de 10 graden is, maar nog boven het vriespunt. Ze zullen vervolgens in de lente uitkomen.

Dahlia’s, gladiolen, lelies en anemonen zijn voorbeelden van typische zomerbollen. Je begint vanaf april (na de laatste nachtvorst) met het planten van deze bollen en ze zullen vervolgens vanaf juli uitkomen.

Zaaikalender

Het is belangrijk dat je altijd op de verpakking van de bloembollen of in de zaaikalender kijkt wanneer welke bloembol geplant moet worden. In de zaaikalender kun je ook zien wat de bloeitijd is van de bollen, zodat je hier rekening mee kan houden bij de beplanting. Zo kun je de bollen met de verschillende bloeitijd over je tuin verspreiden, zodat je het hele jaar door kan genieten van bloemen.

Hoe bloembollen planten?

Eigenlijk is het planten van bloembollen erg simpel. Bedenk voor jezelf waar je de verschillende bloembollen wil planten; bij elkaar of verspreid in de tuin. Zodra je een plan heb gemaakt, maak je de grond goed los. Maak een gat in de grond waar de bol in moet komen. Houd ongeveer aan dat het gat twee keer zo diep moet dan de hoogte van de bol. Leg de bloembol erin met de punt omhoog, maak het gat dicht en giet er wat water overheen. 

Houd jij ook van tuin vól mooie kleurrijke bloemen, maar heb je zelf totaal geen groene vingers? Geen probleem! Schakel gewoon een gescreende tuinhulp in!  

Reacties