Tuin winterklaar maken: 5 tips


De zomer is voorbij en langzaamaan wordt er plaats gemaakt voor koud en guur weer. De maand oktober is een uitstekende maand om de tuin winterklaar te gaan maken, want alleen op die manier heb je straks in het voorjaar en de zomer weer een mooie tuin. Met een aantal handige tips is jouw tuin straks ook helemaal klaar voor de winter.

Oktober is de juiste maand om de tuin voor te bereiden op de winter. De bloeiperiode van de meeste planten is voorbij en meestal is het nog niet te koud om in de tuin te werken. De tuin winterklaar maken hoeft niet veel werk te zijn, met de onderstaande 5 tips ben je zo klaar.

Planten beschermen tegen vorst

Het is nu nog niet nodig planten binnen te zetten of in te pakken, want het vriest nog niet. Het is echter wel zo dat iedere plant verschillend is en dus op verschillende manieren behandeld moet worden. Je kunt dus al wel gaan kijken of het nodig is je plant straks naar binnen te halen of in te pakken. Misschien heb je ook wel winterharde planten, die kunnen natuurlijk gewoon blijven staan. Lees je zelf alvast in welke bescherming jouw planten nodig hebben in de winter.

Gazon klaar maken

Het gazon vereist best wat aandacht, ook voordat de winter begint. Verwijder de gevallen bladeren van je gazon. Als je de bladeren te lang laat liggen, komt er geen zon meer bij het gras. Hierdoor blijft het gazon vochtig.

Gras blijft doorgroeien zolang het niet onder de 6 graden is. Blijf het gras daarom maaien, maar het mag niet korter zijn dan zo’n 4 centimeter.

Rond half oktober kun je het gras extra bemesten. Hierdoor wordt het gras steviger en sterker.

Oktober is ook de laatste maand dat je gras kunt zaaien. Wil jij volgend jaar ook een mooi gazon hebben? Begin dan nú met het zaaien van gras.

Bollen planten

Tot de eerste week van december is het mogelijk om voorjaarsbollen te planten. Denk hierbij aan tulpen, narcissen en hyacinten. Hoe vroeger je ze plant, hoe eerder ze in het voorjaar uitkomen.

Maak de grond goed los, graaf een gat en plant de bol met de punt omhoog. Let op dat er voldoende afstand tussen de bollen zit, ongeveer 3x de grootte van de bol moet er tussen zitten. Gooi er wat zand overheen en dan heb je straks in het voorjaar mooie bloemen staan!

Snoeien

Een aantal planten moeten juist in oktober gesnoeid worden, hierdoor zullen ze bijvoorbeeld extra kracht opdoen voor de wintermaanden.

De rozenstruik bijvoorbeeld, dat is bij uitstek de plant die in oktober gesnoeid moet worden. Wanneer je rozen zijn uitgebloeid, snoei je de struik tot kniehoogte.

Het is ook verstandig de buxus te snoeien, dan heb je in de winter een mooie groene bos staan. De buxus snoeien doe je twee keer in het jaar: in mei en oktober. 

Afhankelijk van welke hortensia je hebt, kan die ook gesnoeid worden. Je moet daarom wel even goed kijken welke hortensiasoort jij in de tuin hebt staan en hoe je ze precies moet snoeien.

Een aantal bomen kunnen ook gesnoeid worden. Wanneer je bomen in het voorjaar snoeit, kunnen er bloedingen ontstaan. Dit is bijvoorbeeld bij de berk en de esdoorn, dit komt door de grote sapstroming die ze hebben in het voorjaar. Je kunt die bomen daarom beter in het najaar snoeien. 

Buitenkraan afsluiten

Sluit je buitenkraan en/ of tuinslag af. De tuinslag kun je weghalen. Zorg er wel voor dat al het water uit de slang is.

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken bij het winterklaar maken van de tuin? De tuinmannen via Hlprs helpen jou hier graag bij! Boek direct via onze website een betrouwbare tuinhulp bij jou in de buurt.

Reacties