De grote najaarsschoonmaak - Zo pak je het aan

Twee keer in het jaar het huis helemaal netjes maken, dat houdt de voorjaars- en najaarsschoonmaak in. Even alles goed aanpakken, zodat je er voor het komende half jaar weer helemaal tegenaan kan in een fris en opgeruimd huis! Klinkt best lekker toch? Maar waar begin je mee?  Lees snel verder voor onze tips!

1. Kledingkast opruimen en kleding omwisselen 

Een nieuw seizoen betekent ook dat je je kleding kan gaan omwisselen. Al je zomerkleren kunnen naar zolder en de winterkleren kunnen de kast in. Kijk wel even goed of het nog lekker weer wordt, voordat je constant naar zolder moet lopen om dat ene zomerjurkje weer tevoorschijn te halen... 

Dit is tevens een goed moment om eens goed te kijken welke kleren je niet meer aantrekt. Breng deze naar de kledingbox of probeer ze te verkopen. Zitten er scheuren of vlekken in de kleren, dan kun je ze beter weggooien. 

2. De keuken eens goed onder handen nemen 

Hoe vaak haal jij al je keukenkastjes leeg en maak je alles goed schoon? Niet vaak, gokken we. De najaarsschoonmaak is een goed moment om de keuken eens écht goed onder handen te nemen. Alle kastjes leeg, de binnenkant van de kastjes goed poetsen en je spullen weer een goed plekje geven. Neem ook meteen je voorraadkast mee en kijk welke dingen er over de datum zijn. Gooi die etenswaren direct weg.  

Wanneer de temperatuur tegen het vriespunt aan komt (dat duurt waarschijnlijk nog even), maak dan eens goed je koelkast en vriezer schoon. Wanneer het buiten goed koud is, zet je je spullen tijdelijk even buiten totdat de koelkast en vriezer weer helemaal schoon zijn. Je eten ontdooit dan niet en na afloop kun je je spullen weer prima terug in de koelkast en vriezer leggen.  

3. De grote(re) klusjes waar je anders nooit aan toekomt 

Er zijn altijd wel wat klusjes in huis die net iets teveel tijd kosten en waar je waarschijnlijk nooit zin in hebt. Denk aan de klusjes als gordijnen wassen, de wasmachine en droger goed schoonmaken, ramen lappen, dekbed wassen en je matras omdraaien. Het zijn helaas wel klusjes die moeten gebeuren. Dit is het juiste moment!

Kan je wel wat hulp gebruiken? 


4. Tuin winterklaar maken 

De tuin winterklaar maken is ook zo´n klusje waar het nu het perfecte moment voor is. Waar kan je aan denken? Je kunt voorjaarsbollen planten, de rozenstruik en de buxus snoeien en het gazon gaan voorbereiden voor de winter.  


Reacties