Energieverbruik verlagen: 7 manieren!


Duurzaamheid is een hip thema. We schreven eerder al het artikel ‘6 tips voor een duurzaam leven’, waarin je kon lezen hoe jij zélf je steentje kan bijdragen aan een betere wereld. Een van de manieren om het milieu te ontlasten, is je energieverbruik verlagen. Daarnaast is het ook nog goed voor je portemonnee, een echte win-win situatie dus!

1. Vervang gloeilampen door ledlampen

Verlichting is in veel huizen de grootste stroomverbruiker. Vervang alle gloeilampen in huis door ledlampen, hierdoor bespaar je tientallen euro’s per jaar op stroom. Laat verlichting bovendien niet onnodig aan staan, ook al heb je zuinige lampen.

2. Laat de stekker niet onnodig in stopcontact

Veel apparaten blijven op stand-by staan, zoals een televisie, computer en keukenapparatuur. De enige manier om ze volledig uit te zetten, is door de stekker uit het stopcontact te halen. Dan blijven ze ook geen stroom meer gebruiken. Hetzelfde doe je met opladers die je niet gebruikt. Is ook nog veiliger in verband met brandgevaar!

3. Ontdooi de vriezer regelmatig

Een flinke ijslaag in de vriezer betekent automatisch meer stroomverbruik. Daarom is het belangrijk dat je de vriezer regelmatig ontdooit. Maak de vriezer leeg, haal de stekker uit het stopcontact en zet een paar pannen met warm water in de vriezer. Zodra het ijs volledig weg is, kun je met een sopje de vriezer goed schoonmaken alvorens je de stekker weer in het stopcontact doet.

4. Maak gebruik van een waslijn

Door de droger minder te gebruiken, bespaar je behoorlijk op je energierekening. Hang in plaats daarvan je was aan een waslijn of een droogrek. Wanneer je toch liever de droger gebruikt, kies dan voor een warmtepompdroger met een goed energielabel.

5. Verwarming lager zetten

Door de verwarming al een graad lager te zetten, houd je je energierekening laag. Zet de verwarming ook alleen aan wanneer het echt nodig is, trek in plaats daarvan een lekkere dikke trui aan of pak er een dekentje bij!

6. Schaf een nieuwe koelkast aan

De koelkast is een enorme energievreter, logisch ook want het apparaat staat hele dagen aan. Kies daarom voor een energiezuinige koelkast. Zorg er ook voor dat er wat ruimte vrij is tussen de achterkant van de koelkast en de muur, zodat het zijn warmte kwijt kan. De koelkast heeft dan minder energie nodig om goed te functioneren.

7. Iets minder lang douchen

Natuurlijk, een lange douche is heerlijk. Maar je portemonnee denkt daar anders over. Probeer dus íets minder lang te douchen en het is ook geen ramp om eens een keer een dag over te slaan! Sterker nog; elke dag douchen is slecht voor je huid.

Heb jij nog meer tips om je energieverbruik te verlagen?

Reacties