Zó houd je je kat uit de kerstboom


Mooi hè, zo’n kerstboom! Dat vindt de kat ook. Ben jij een kateigenaar en denk je dus automatisch dat je geen kerstboom kan zetten omdat de kat er anders geheid in zal springen? Dan heb je het mis! Wij hebben dé tips voor je hoe je je kat uit de kerstboom houdt.

Natuurlijk heb jij er geen zin in om je kat steeds uit de boom te trekken. Geen nood! Er zijn dus een heleboel trucjes om je kat uit de kerstboom te houden, zonder te veel moeite te hoeven moeten doen. Dit jaar dus geen omgevallen boom en kapotte kerstballen!

1. Aluminiumfolie

Oké, het werkt niet bij iedere kat, maar het is zeker het proberen waard. Leg wat vellen aluminiumfolie rond de boom, zodat jouw huisdier zal schrikken wanneer hij een poging wil doen om in de boom te springen. Het ziet er misschien niet zo mooi uit, die vellen naast de boom, maar hé, als het werkt!

2. Kies de juiste kerstboomversiering

Tegenwoordig bestaan er zoveel verschillende kerstboomversieringen, zoals veren, strikjes en kerstballen van hout en kunststof. Kies daarom de versiering die het meest geschikt is voor een katteneigenaar, dus geen breekbare kerstballen. Mocht je tóch een paar breekbare ornamenten in de boom willen, plaats ze dan zo hoog mogelijk.

3. Plantenspuit

Misschien niet de meest katvriendelijke manier om te voorkomen dat je kat de boom inspringt, maar spuit iedere keer als het gebeurt met de plantenspuit. Het beestje heeft dan gauw genoeg door dat hij maar beter niet de kerstboom in kan springen…

4. Zorg ervoor dat de boom stevig staat

Mocht het dan gebeuren dat de kat tóch de boom inspringt, heb je natuurlijk liever niet dat hij omvalt. Zorg er daarom voor dat de boom stabiel staat en dat er niet te veel versieringen aan één kant hangen. Hierdoor valt hij minder snel om. Plaats de boom ook bij voorkeur ver weg van meubels, zodat de kat dat niet kan gebruiken om makkelijker in de boom te komen.

5. Geurtjes

Katten hebben een hekel aan een aantal geuren, voornamelijk citrusgeuren, zoals sinaasappel en citroen. Snijd een van de twee doormidden en leg deze onder de boom. Je zult merken dat je kat voortaan vanaf een afstandje naar de boom kijkt!

6. Maak de boom kat-proof

Hoewel je misschien even een hekel hebt aan je kat wanneer hij weer een poging doet om in de boom te komen, je wil natuurlijk niet dat het z’n laatste kerst wordt. Hang daarom geen kerstversiering in de boom waarin hij zich kan verstikken, zoals sliertjes en engelenhaar. Wanneer je een boom met stam hebt, dek je de bak water af. In het water zitten namelijk stoffen van de kerstboom en de uitgevallen naalden, die giftig zijn voor huisdieren. Stofzuig iedere dag (of lees hoe je naalduitval kan voorkomen) of neem een kunstkerstboom, zodat je geliefde huisdier geen uitgevallen naalden binnenkrijgt.

7. Kies een alternatieve kerstboom

Ook leuk; een kerstboom van hout, of een boom van kerstkaarten op de muur geplakt. Er zijn een heleboel alternatieve kerstbomen te bedenken die leuk te versieren zijn. Op het internet vind je een heleboel inspiratie!

Welke maatregelen neem jij om te voorkomen dat je kat in de boom springt?

Reacties