Kerstboom verzorgen: naalduitval voorkomen


Staat jouw kerstboom al, alleen ben je bijna iedere dag aan het stofzuigen omdat er steeds wel wat naalden onder de boom liggen? Ben jij bang dat je straks met Kerstmis tegen een kale kerstboom aan zit te kijken? Dan heeft Hlprs een aantal verzorgingstips om naalduitval bij de kerstboom te voorkomen.

Er bestaan natuurlijk ook allerlei chemische stoffen en huismiddeltjes om naalduitval bij de kerstboom te voorkomen, maar het beste zijn gewoon de onderstaande verzorgingstips. Als je onderstaande tips volgt, zal je zien dat je minder hoeft te stofzuigen!

1.Kies de juiste kerstboom 

Misschien is dit al te laat, maar mocht je nog geen kerstboom hebben staan, is het belangrijk de juiste kerstboom te kiezen.  De ene spar verliest meer naalden dan de ander.

De fijnspar is de meest verkochte kerstboom, maar verliest erg veel naalden. Je kunt beter kiezen voor een Nordmann spar of een blauwspar. Het nadeel van de blauwspar is wel dat de naalden flink kunnen prikken, voor een huishouden met kinderen is dat niet erg handig.

Als je een kerstboom gaat uitkiezen, schud dan in de winkel al flink aan de boom. Als er nú al veel naalden uitvallen, is de boom niet zo vers en zal waarschijnlijk wel erg kaal zijn rond Kerst. Ook zijn bruine naalden een teken dat de boom minder vers is.

Dan heb je ook nog de keuze tussen een kerstboom met of zonder kluit. Een kerstboom mét kluit houdt het langer vol. Een boom met kluit heeft natuurlijk de wortels nog en is gemakkelijker om water te geven.

2. Zet de kerstboom op de juiste plek neer

Kerstbomen zijn erg gevoelig voor warmte en licht, daarom is het erg belangrijk de boom op de juiste plek in huis neer te zetten. Op die manier houdt de boom het langer vol en zullen er minder naalden uitvallen.

1. Zet de kerstboom niet in direct zonlicht, dit zorgt voor uitdroging.

2. Zorg ervoor dat de kerstboom niet direct naast een warmtebron staat, zoals de verwarming. Dit vanwege dezelfde reden als bij het zonlicht: uitdroging. Heb je vloerverwarming, kun je de boom beter op een verhoging zetten.

3. De kerstboom houdt niet van tochtige ruimtes. Plaats de boom daarom liever niet naast een deur.

4. Zorg voor genoeg luchtvochtigheid in de kamer. Droge lucht zorg voor uitval. Het beste kun je meer planten in de kamer zetten waar de boom ook staat.

3. Kerstboom water geven

Heeft je boom nog steeds erg veel last van uitval, dan is hij waarschijnlijk uitgedroogd. Een kerstboom heeft namelijk veel water nodig. Een kerstboom geen water geven is net zoiets als een bos bloemen in een vaas zetten zonder water.

Geef de kerstboom dagelijks een half glas water. Heb je een boom zonder kluit? Zet de boom dan in een speciale kerstboomhouder, zodat je hem gemakkelijker water kunt geven. Voordat je hem in de houder plaatst, moet je wel een stuk van de stam afzagen; net als bij bloemen afsnijden. Pas dan kan de boom water opnemen.

Heb jij iets gehad aan bovenstaande tips? Of heb jij nog steeds last van naalduitval?

Reacties