Schoonmaaktips voor na de feestdagen


It’s the most wonderful time of the year! Zeker, alleen de rommel die het na afloop geeft… Wat dacht je van uitgevallen naalden van de kerstboom, opgedroogd kaarsvet, vieze geur van de gourmet.. Wij hebben daarom dé schoonmaaktips voor je voor na de feestdagen!

Gourmetlucht verwijderen

Grote kans dat jij tijdens de kerst hebt gegourmet. Helaas kan je daar nog dagen van nagenieten en dan hebben we het over de geur. Wanneer je de woonkamer instapt, komt je de gourmetgeur waarschijnlijk tegemoet, niet erg lekker! Wanneer je, voor het slapen gaan, een paar bakjes met azijn verspreid door de kamer zet, zal de gourmetlucht de volgende dag stukken minder zijn. Ook kun je de deuren en ramen even tegenover elkaar openzetten. Een andere manier om vieze geurtjes te verwijderen is om een paar geurkaarsen en geurstokjes verspreid door het huis te zetten. Is nog gezellig ook!

Kaasfonduepan schoonmaken

Heb je in plaats van gegourmet, genoten van een lekkere kaasfondue? Ook het schoonmaken van de kaasfonduepan is steeds weer een pretje… Vaak zijn de kaasresten helemaal aangekoekt en heb je grof geschut nodig om je pan weer helemaal schoon te krijgen. Vul je pan met koud water en doe er een scheutje afwasmiddel bij. Nadat het even heeft ingeweekt, krijg je de pan gemakkelijk schoon. Wat we dus altijd fout doen met het schoonmaken van de kaasfonduepan, is de pan vullen met heet water. Daar gaat kaas echter weer van smelten, waardoor het een rommeltje wordt. Koud water dus!

Kaarsvet verwijderen

Oei, je was iets te enthousiast met het roepen van ‘Yahtzee’ en je hebt per ongeluk een kaars omgestoten! Je tafelkleed zit nu onder het kaarsvet. Onderneem vooral niet direct actie, maar speel je spelletje gewoon af. Wanneer het kaarsvet volledig is opgedroogd, kun je het kaarsvet gemakkelijk verwijderen met een strijkbout. Leg een stuk keukenpapier over het opgedroogde kaarsvet en ga er met een strijkbout overheen. Het vet trekt in het keukenpapier en zit niet meer op je mooie tafelkleed!

Kerstboom opruimen

Het liefst laat je je kerstboom gewoon voor altijd staan, dat snappen we. Maar wanneer het Driekoningen is, zal de kerstboom toch wel opgeruimd moeten worden. De beste manier om je echte kerstboom te verplaatsen, zonder dat er teveel naalden uitvallen, is om je kerstboom op een stuk zeil of oud tafelkleed te leggen en zo naar buiten te verplaatsen. Wel nadat je alle lichtjes en kerstballen eruit hebt gehaald natuurlijk!

Andere tips voor het opruimen van de kerstboom en al de kerstspullen:
  • Haal alle haakjes van de kerstballen, zodat je ze volgend jaar nog hebt. Bewaar ze in een leeg Tupperware bakje en leg ze bij de rest van de kerstspullen. 
  • Wikkel de kerstboomverlichting om een kledinghanger, zodat je volgend jaar niet loopt te hannesen met het uit de knoop halen van de lampjes. 
  • Bewaar je kerstballen in eierdozen, zodat ze gegarandeerd het jaar daarop nog heel zijn!
De kerstboom lever je vervolgens in bij een inzamelpunt bij jouw gemeente, plant je in de tuin óf doneer je aan een dierentuin!

Oven schoonmaken

Is jouw oven een waar slagveld na de feestdagen? Citroen doet wonderen! Snijd een citroen in plakjes en leg ze in een ovenvast schaaltje. Zet het schaaltje voor ongeveer 10 minuten in de oven op 200 C. Daarna kun je met een vaatdoekje gemakkelijk de binnenkant van de oven afdoen. Het ruikt nog lekker fris ook! Kan ook de ovenplaat en de bakplaat een grondige schoonmaakbeurt gebruiken? Lees dan de blog ‘Oven schoonmaken – Zo doe je dat!’.

Reacties