Zilver poetsen - Deze manieren werken écht!


Na verloop van tijd wordt je tafelzilver altijd een beetje dof. Ook over zilveren sieraden kan op een gegeven moment een zwarte waas ontstaan. Hoe los je dit op? Wij leggen stap voor stap uit hoe je je zilver weer laat blinken.

Bestek schoonmaken

Blinkend servies staat natuurlijk altijd veel mooier op een gedekte tafel dan dof bestek. Er zijn in de winkel allerlei producten te koop om zilver weer te laten glimmen, maar je kunt dit thuis ook makkelijk zelf doen. Waarschijnlijk heb je al het een en ander in huis voor het poetsen van zilver bestek. Let op: probeer dit alleen wanneer je zeker weet dat je bestek ook écht zilver is.

Wat heb je nodig?
  • Aluminiumfolie
  • Soda
Bedek een plastic bak met aluminiumfolie en strooi daar wat soda over. Vervolgens vul je de bak met warm water en daar leg je je bestek in. Keer het bestek na een aantal minuten om en laat het weer even staan. Wanneer je je bestek eruit haalt, kun je het afspoelen onder de kraan. Het bestek zal weer stralen als nooit te voren!

Zilver schoonmaken met Dreft

Je krijgt je zilveren sieraden weer schoon door ze onder te dompelen in een badje met Dreft en lauwwarm water. Voeg daaraan nog wat zuiveringszout toe en laat de sieraden even in het badje liggen. Na een aantal minuten haal je je sieraden er weer uit en poets je ze schoon met een oude tandenborstel. Maak je sieraden droog met een schone theedoek en ze kunnen weer een aantal jaar mee! Pas wel op: sommige sieraden zijn ingelegd met steentjes of diamantjes, dan moet je goed oppassen. Als je twijfelt of jouw sieraad bestand is tegen Dreft, vraag de juwelier dan advies over hoe je je zilveren sieraden weer schoon krijgt.

Zilver poetsen met tandpasta 

Een alternatief voor zilverpoets is tandpasta. Met een oude tandenborstel en een beetje tandpasta, kun je je zilveren sieraden schoon poetsen. Je zult merken dat de dofheid en de aanslag snel verdwijnen. Poets je zilver vervolgens op met een schone droge doek.

Als je je zilver wil poetsen op deze manier, gebruik dan geen tandpasta met witmakende eigenschappen. Die kunnen zuiveringszout bevatten die het zilver juist kunnen beschadigen.

Zilver schoonmaken met cola

Cola is bijna een onmisbaar product als schoonmaakmiddel! Je kunt er zelfs zilver mee schoon krijgen. Vul een bakje met cola en leg daar het zilverwerk in. Laat het een nachtje zo staan en spoel de volgende dag het zilver af met water. Droog het goed met een schone doek. Makkelijker kan bijna niet!

Hoe laat jij jouw zilverwerk weer blinken? Heb jij nog tips voor het poetsen van zilver?

Reacties