Strijkijzer ontkalken


Alles wat in aanraking komt met water, krijgt op een gegeven moment te maken met kalk. Zo ook een strijkijzer. Er zullen kalkdeeltjes uit de strijkijzerzool komen. Dit veroorzaakt vlekken op je kleding. Daarom is het heel belangrijk om eens in de zoveel tijd je strijkijzer te ontkalken en geloof ons, dat is zo gedaan!

Zool strijkbout reinigen

Wanneer de zool van je strijkijzer een beetje bruinig is, dan is het hard nodig je strijkijzer goed schoon te maken. Dat bruine is namelijk kalk en wanneer je dan met je strijkijzer over je nieuwe overhemd gaat, kun je je overhemd wel weggooien. Met azijn is de zool van je strijkbout zo weer schoon! Zet je strijkbout een half uur op een doek dat gedrenkt is in azijn. Daarna kun je de onderkant zo afnemen met een lichtvochtige doek. Het zure van het azijn zorgt er voor dat je strijkijzer weer goed schoon wordt.

Strijkijzerzool beschermen

Strijk nooit over knopen of ritsen, want hiermee kun je je strijkijzer behoorlijk beschadigen. Zet je strijkbout ook nooit op een metalen ondergrond, hiervoor geldt hetzelfde.

Strijkijzer schoonmaken zout

Zout is ook een effectief middel bij het schoonmaken van je strijkijzer. Strooi wat zout op je strijkplank en strijk daar een paar keer overheen met een warm strijkbout. Daarna kun je je zool afdoen met een sponsje of een lichtvochtige doek. Maak je strijkijzerzool nooit schoon met een schuursponsje, hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan.

Strijkbout ontkalken

Wil je je strijkijzer vanuit de binnenkant ontkalken, dan doe je dat met azijn. Eigenlijk hetzelfde als bij een waterkoker! Doe een scheutje azijn in je stoomstrijkijzer en laat het strijkijzer warm worden. Als je strijkijzer flink warm is, zet je hem vervolgens weer uit. Laat het azijn even een paar uur intrekken, daarna leeg je je strijkijzer en je zult zien dat je kalk is verdwenen!

Kalkaanslag voorkomen 

Om kalkaanslag te voorkomen, leeg je iedere keer na gebruik het waterreservoir. Op die manier is er weinig kans op kalkvorming. Wanneer het water in jouw woonplaats erg hard is, zou je kunnen overwegen om je strijkijzer alleen te vullen met gedestilleerd water. Gedestilleerd water is zeer zuiver water.

Sommige strijkijzers kunnen zichzelf ontkalken, door bijvoorbeeld een ontkalkingsknop. Deze speciale reinigingsknop kun je indrukken en door middel van een thermische schok komen zo alle kalkdeeltjes los. Die kun je vervolgens zo boven de gootsteen uit je strijkijzerzool schudden. Handig!

Hoe vaak ontkalk jij je strijkijzer?

Reacties