Clean desk policy: de voordelen


Bij ons op kantoor wordt de clean desk policy gehanteerd. Dat betekent dat er zo min mogelijk op het bureau ligt, zodat er geen afleiding is. Wat de voordelen zijn van een clean desk policy, leggen we graag uit!

Opgeruimd bureau

We hebben al meerdere keren geschreven over hoe belangrijk het is om regelmatig op te ruimen. Niet alleen kun je zo alles veel beter vinden, maar voorkom je ook dat je te lang onnodige spullen bewaart. Is het opgeruimd, is het waarschijnlijk in je hoofd ook een stuk rustiger. Hetzelfde geldt voor de clean desk policy; wanneer er zo weinig mogelijk spullen op je bureau liggen, ligt er niks in de weg. Alleen de spullen die je écht nodig hebt, liggen binnen handbereik. Denk hierbij aan je toetsenbord, je muis en eventueel een kladblokje. Onderzoek van Princeton bevestigt dat met rommel op je bureau, het lastig is je te focussen op één taak.

Veel bedrijven hanteren een clean desk policy, want niet alleen zijn werknemers zo minder afgeleid tijdens het werk, maar ook straalt het professionaliteit uit naar klanten die het kantoor bezoeken. Daarnaast is deze policy ook in lijn met de AVG; met een opgeruimd bureau, zullen er niet zomaar persoonsgegevens van anderen in het zicht liggen. Er wordt aangeleerd en afgesproken dat documenten met persoonsgegevens in een afgesloten kast liggen.

Met de clean desk policy, heb je ook een schoner bureau. Er ligt immers minder op je bureau en is het veel makkelijker om schoon te maken! En een goede hygiëne vinden wij natuurlijk erg belangrijk.

Toetsenbord schoonmaken

Als je op kantoor werkt, zul je het vast herkennen dat je veel tijd doorbrengt achter de computer. Wist je dat een toetsenbord gemiddeld 400 keer meer bacteriën bevat dan een wc-bril? Om die reden is het belangrijk regelmatig je toetsenbord schoon te maken. Houd het toetsenbord ondersteboven en schud even flink. Je zult merken dat er van alles uit komt vallen, dit zullen voornamelijk kruimels, stof en huidschilfers zijn. Vervolgens doe je je toetsenbord af met een lichtvochtig doekje. Op deze manier is het echt onmogelijk om tussen de toetsen schoon te maken, mocht je écht veel tijd hebben, kun je de toetsen eruit wippen en eronder schoonmaken.

Computerscherm schoonmaken

Na verloop van tijd zul je krasjes, stof en vette vingers op je computerscherm zien zitten. Maak regelmatig je computerscherm schoon, dit doe je met een microvezeldoekje. Veeg met het doekje over het scherm. Eventueel kan je een mengsel van azijn en water gebruiken, voor het schoonmaken van het scherm. Spuit de vloeistof echter nooit direct op het scherm!

Hanteren jullie op kantoor ook de clean desk policy? Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Reacties