Beddengoed wassen – De beste tips


Het is belangrijk om regelmatig je beddengoed te wassen, je kan ’s nachts namelijk behoorlijk transpireren waardoor je bed een ware broedplaats wordt voor bacteriën. Dat wil je natuurlijk niet en zeg eerlijk; er is toch niks fijner dan slapen in een heerlijk fris bed? Wij hebben de beste tips voor je hoe je het beste je beddengoed kunt wassen.

Hoe vaak bed verschonen

Bacteriën verspreiden zich razendsnel, vooral in bed want dat is immers een lekker warm plekje. Daarnaast laat je huidschilfers en zweet achter in bed. Wist je trouwens ook dat een gemiddeld matras zo’n 200 miljoen huisstofmijten bevat?! Nu hoef je je niet meteen zorgen te maken; dit kan niet direct kwaad voor je weerstand. Wél zou je wekelijks je bed moeten verschonen voor een goede hygiëne.

Dekbed wassen

Met je bed dagelijks luchten en wekelijks verschonen, kom je al een heel eind. Vergeet alleen ook niet om af en toe je dekbed te wassen. Hiervoor kijk je natuurlijk wel eerst naar het waslabel, niet ieder dekbed kun je zomaar in de wasmachine stoppen. Donzen en synthetische dekbedden kun je prima in de wasmachine stoppen, mits je trommel groot genoeg is natuurlijk. Met een donzen dekbed dien je alleen iets voorzichtiger te zijn dan met een synthetisch dekbed; wassen en drogen doe je op een lage temperatuur.

Dekbedovertrek wassen

Was een nieuw dekbedovertrek altijd voor gebruik. Bekijk de wasvoorschriften voordat je je dekbedovertrek gaat wassen. Bijna ieder dekbedovertrek kan gewoon in de wasmachine, leer je zelf alleen wel aan dat je je overtrek altijd binnenstebuiten wast. Zo voorkom je slijtage en kan je dekbedovertrek dus langer mee. Droog je overtrek bij voorkeur aan de waslijn of op een lage temperatuur in de droger.

Kussen wassen 

Een hoofdkussen van dons, wol of synthetisch materiaal kun je gemakkelijk in de wasmachine doen op 60 graden. Zet je wasmachine op het laatst nog eenmaal op spoelen, zodat er geen wasmiddel achterblijft in het kussen. Daarna kun je je kussen in de droger doen mét twee tennisballen en je hebt weer een heerlijk fris kussen. De tennisballen zorgen voor een opgeklopt kussen. Kussens van schuim droog je op een droogrek.

Hoe vaak je je kussen ook wast, je ontkomt er niet aan om na een aantal jaar een nieuw kussen aan te schaffen. Op een gegeven moment krijg je de bacteriën er simpelweg niet meer uit en moet je je kussen toch echt vervangen voor een nieuwe.

Matras reinigen

Vergeet ook je matras niet regelmatig te reinigen. Strooi wat baking soda op je matras en zuig het daarna op met de stofzuiger. Met deze methode verwijder je niet alleen huisstofmijt, maar het trekt ook het vocht en bacteriën uit het matras. Zet vervolgens alle ramen tegen elkaar open, zodat het matras nog even goed kan luchten voordat je het bed gaat opmaken.

Bed opmaken

Je bent bijna klaar om in een fris bed te gaan liggen, je moet alleen nog je bed opmaken. Veel vinden dit een lastig karweitje, vooral om je dekbed te voorzien van een dekbedovertrek. Dit is de makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen:

Keer het dekbedovertrek binnenstebuiten en pak de punten vast. Grijp nu met je handen ook de punten van het dekbed vast, vervolgens gooi je zo je overtrek over het dekbed heen. Schud even goed, terwijl je nog steeds de punten vast hebt. Klaar ben je!

Hoe vaak was jij jouw beddengoed? Wij zijn benieuwd naar je reactie!

Reacties