Matras schoonmaken: het stappenplan


Uit onderzoek blijkt dat een mens een halve tot één liter aan vocht verliest per nacht. Dit vocht komt terecht in je hoofdkussen, dekbed en molton, maar dringt zich vaak ook diep in het matras. Al dat vocht zorgt voor…schimmels! Niet alleen is het verstandig om daarom je beddengoed regelmatig te verschonen, maar zeer zeker moet je je matras niet vergeten. Hoe je je matras schoonmaakt? Dat lees je hieronder.

1. Beddengoed wassen

Haal alles van je bed af: kussens, hoeslaken, molton, dekbed etc. Lees goed de waslabels en gooi het beddengoed in de wasmachine. Indien mogelijk op de hoogste temperatuur, zodat alle bacteriën gedood worden.

Een hoofdkussen van dons, schuim, wol of synthetische stof kun je zo in de wasmachine doen en wassen op 60 graden. Je hoofdkussen stop je meteen daarna in de droger. Voor een lekker vol hoofdkussen, doe je twee tennisballen in een sok erbij. Een hoofdkussen van schuim laat je drogen aan een waslijn.

2. Matras stofzuigen

Zuig met een stofzuiger al het viezigheid van je matras af: huidschilfers, haren en mijten. Eigenlijk moet je dit wekelijks doen, wanneer je ook je beddengoed verschoont. Het stofzuigen van je matras is vooral heel erg effectief voor het verwijderen van huisstofmijt. Gebruik een mondstuk dat bedoelt is voor meubels; hiermee beschadig je het matras niet.

3. Verwijder vlekken

Meng twee eetlepels waterstofperoxide met 1 eetlepel afwasmiddel. Wrijf met een oude tandenborstel de vieze kringen en vlekken in met het mengsel. Veeg de vlekken vervolgens af met een vochtige doek. Maak het matras absoluut niet te vochtig, dit vocht zal er namelijk allemaal in gaan trekken.

4. Matras schoonmaken met baking soda

Strooi baking soda over je matras. Je kunt hier gerust het hele pak voor gebruiken. Zorg ervoor dat de soda over het hele matras verspreid ligt en laat het een uur intrekken. Na een uur pak je de stofzuiger erbij en zuig je al de soda op. De baking soda trekt al het vocht en vuiligheid uit het matras. Zo is het weer heerlijk fris

5. Laat het matras luchten

Wanneer je matras helemaal schoon is, is het verstandig nog even goed te luchten. Dan heeft het vocht alle gelegenheid om op te drogen. Zet alle ramen open. Ook uv-stralen kunnen helpen bij het doden van de laatste bacteriën, dus indien mogelijk laat je het zonnetje lekker naar binnen schijnen.

Keer het matras om de 2-3 maanden om. Zo voorkom je slijtage aan het matras en kan het langer mee gaan.

Heb jij nog tips voor het schoonmaken van het matras? Laat het ons weten!

Reacties