Tuinkalender: wat te doen in oktober?


In oktober is het weer tijd om de handen uit de mouwen te steken en de tuin klaar te gaan maken voor de winter. Wanneer alles weer netjes en opgeruimd is, kun jij weer volop genieten van je tuin en de kleurige herfstbladeren! Oktober is ook de beste maand om alvast voorbereidingen te treffen voor een gezonde tuin in het voorjaar.

Gazon maaien

Het gras moet gewoon gemaaid blijven worden, zolang de temperatuur niet onder de 6 graden is. Zolang het niet zo koud is, blijft het gras gewoon groeien. Houd het gras wel wat hoger dan je gewend bent en zet de maaistand op zo’n 4 á 5 centimeter. Als je het gras te kort de winter in laat gaan is het vatbaarder voor mos en onkruid. Verwijder regelmatig de gevallen bladeren van het gazon, zodat het kan blijven ademen en het niet te vochtig wordt.

Zou jij ook wel graag een mooi gazon willen hebben? Dan kun je nog tot eind oktober zaaien! De grond is nog best warm, dus je zult merken dat de zaden vrij snel zullen ontkiemen.

Bloembollen planten

Als je vanaf het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin vol bloemen, dan is het nú tijd om verschillende bloembollen te gaan planten. Voorjaarsbollen planten is erg eenvoudig, houd echter aan dat je de bol twee keer zo diep plant dan de bol hoog is. De ene bloembol komt eerder uit dan de ander, dus kijk goed welke bloembol je waar plant, zodat je altijd wel wat bloemen verspreid hebt staan in de tuin!

Moestuin oogsten

Op het moment dat de eerste nachtvorst komt, haal je de laatste appels en peren uit de bomen. Bewaar het fruit op een koele droge plek óf duik de keuken in en maak een heerlijke appeltaart. Oogst de bietjes, wortels én pompoenen. Van de pompoenen kun je bijvoorbeeld enge Halloween-gezichten maken! 

Vijver winterklaar maken

In de winter zijn de vissen in je vijver minder actief, zo hebben ze op een gegeven moment ook geen voedsel meer nodig wanneer het onder de 6 graden is. Haal de gevallen herfstbladeren uit de vijver en span een net om verdere bladeren in de vijver te voorkomen. Bladeren in je vijver zorgen namelijk voor een te laag zuurstofgehalte in het water, niet goed voor de vissen dus!

Bomen planten

De herfst is bij uitstek de beste periode om bomen te planten. De boom heeft dan namelijk alle tijd voor het ontwikkelen van wortels, waarbij regelmatig een regenbui de wortelgroei ook alleen maar bevordert. Je zult zo waarschijnlijk in het voorjaar een mooie groene boom hebben staan! 

Heb jij totaal geen groene vingers en kun je wel wat hulp gebruiken om jouw tuin klaar te maken voor de winter? Boek dan een gescreende tuinhulp!

Reacties