Stof in huis – Hoe kom ik er vanaf?


Net het huis schoongemaakt en een paar uur later zie je het weer; stof…Je lijkt er maar niet vanaf te komen. We kunnen ons voorstellen dat dat stoort en op den duur kan stof zelfs ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Hieronder lees je hoe je stof makkelijker kunt afnemen én hoe je stofvorming enigszins kunt beperken.

1. Je huis opgeruimd houden

Is het je nooit opgevallen dat stof juist om stoelpoten en andere voorwerpen blijft kleven? Zorg er daarom voor dat je zo weinig mogelijk dingen op de grond hebt staan, bijvoorbeeld door de ruimte onder de bedden en banken vrij te houden. Zo is het ook makkelijker stofzuigen. Allemaal kleine voorwerpen trekken ook stof aan (beeldjes, fotolijstjes, souvenirtjes etc.), de hoeveelheid hiervan zou je daarom misschien moeten beperken.

2. Een mat neerleggen

Leg een mat bij de voor- én achterdeur. Dat scheelt weer bij het naar binnenlopen met al dat stof. Ook is het een idee om een schoenenborstel buiten neer te zetten, zodat de schoenen afgedaan kunnen worden voordat men binnenkomt. Of laat ze sowieso hun schoenen uitdoen binnen!

3. De juiste volgorde

Je zou het misschien niet denken, maar het is beter om eerst te stofzuigen en dán pas te stoffen. Bij het stofzuigen, dwarrelen alle stofdeeltjes zo omhoog weer de meubels op. Dus éérst stofzuigen en daarna de meubels afdoen, dat werkt het beste!

4. Filter schoonmaken

Maak regelmatig het filter van de afzuigkap schoon. Een schone filter, zuigt meer vuiligheid op, zo ook stof.

5. Iedere week het beddengoed wassen

Ook het beddengoed is een stofverzamelaar en daarom kun je het maar beter regelmatig verschonen. Let op dat je niet te wild het beddengoed eraf haalt! Anders krijg je alsnog een soort van stoforkaan.

6. Statisch doekje

Je kunt het beste stof afnemen met een licht vochtig statisch doekje in plaats van een katoenen doek. Een statische doek zorgt ervoor dat de stof verwijderd wordt in plaats van verspreid. Tevens beschadigt het de meubels niet. En hetzelfde als bij het verschonen van het beddengoed; doe vooral rustig.

7. Kruimeldief

Stof rondom tafelpoten en dergelijke, kun je gemakkelijk verwijderen met een kruimeldief. Sowieso is een kruimeldief erg handig om even snel een stofwolk op te zuigen.

8. Ramen open

Houd de ramen open als je stofzuigt. Je zult merken dat deze ventilatie er voor zorgt dat het stof niet weer net zo snel neerdwarrelt op je meubels. Heb je een zeer stoffig huis, dan adviseren wij om twee keer per week te stofzuigen.

9. Je huisdier

Je hoeft je trouwe harige huisgenoot niet meteen de deur uit te doen, maar het is wel verstandig om je huisdier regelmatig te kammen.

Welke tips pas jij toe om stof in huis te verwijderen?

Reacties