Schimmel in huis en zo kom je er vanaf


Waarschijnlijk heb je er ooit weleens mee te maken gehad: schimmel in huis. Dat is geen pretje, want het is erg schadelijk voor je gezondheid. Natuurlijk is het voorkomen van schimmel beter dan genezen, door bijvoorbeeld goed te ventileren. Als het kwaad echter al is geschied, wil je vast wel weten hoe je er vanaf komt.

Schimmel in huis ontstaat vaak door een grote luchtvochtigheid. Daarom zie je schimmels vaak terug in de badkamer: dit is natuurlijk een warme en vochtige plek. Om die reden is het erg belangrijk goed te ventileren in de badkamer en dan zal je zien dat er minder snel schimmelvorming ontstaat.

Schimmel verwijderen 

Er zijn meerdere manieren om schimmel te verwijderen in huis.

1. Schimmel verwijderen met azijn

Schoonmaakazijn is een erg effectief middel. Schoonmaakazijn is goedkoop en vaak beter voor het milieu dan andere middelen tegen schimmel. Dep met een doek wat (onverdunde) schoonmaakazijn op de schimmel. Je zult zien dat de schimmel langzaam verdwijnt.

2. Schimmel verwijderen met ammonia

Maak een mengsel van 2 koppen water met 2 koppen ammonia en giet dit in een plantenspuit. Besproei hiermee de schimmel en laat het een paar uur inwerken. Nadat het even heeft kunnen inwerken, veeg je de plekken schoon met een doek. Ammonia is een giftig schoonmaakmiddel, dus gebruik het met mate!

3. Schimmel verwijderen met bleek

Meng een kop bleek met één liter water. Doe het middel op een (oude) doek of in een plantenspuit. Dep of spuit de schimmelplekken in. Gebruik het middel alleen op niet-poreuze plekken, ventileer goed terwijl je bezig bent én draag handschoenen. Laat het bleek intrekken en veeg het daarna schoon.

4. Schimmel verwijderen met baking soda

Baking soda kun je zo’n beetje overal bij gebruiken, dus waarom ook niet bij verwijderen van schimmel? Los een deel soda op in één deel water en schrob hiermee de schimmelplekken in. Neem de plekken vervolgens af met een vochtige doek.

Schimmel voorkomen

1. Schimmel voorkomen in de badkamer

• Laat in de badkamer standaard een raampje open staan en zorg voor een goed ventilatiesysteem. Ventileer de ruimte regelmatig door de ramen tegenover elkaar open te zetten.

• Laat de badkamerdeur openstaan wanneer je aan het douchen bent.

• Zet de afzuiging op de hoogste stand tijdens het douchen.

• Maak de douche na afloop droog met een trekker.

2. Schimmel voorkomen in de keuken

• Laat de afzuigkap minimaal een kwartier aanstaan nadat je klaar bent met koken.

• Als je water kookt met pasta, groenten, aardappels o.i.d., houd dan de deksel op de pan.

Heb jij nog meer tips om schimmel in huis te bestrijden of te voorkomen? Laat het ons weten!

Reacties