Het geheim van een opgeruimd huis

Het geheim van een opgeruimd huis

Een opgeruimd huis, wat zou dat heerlijk zijn! Is het bij jou thuis een waar ‘huishouden van Jan Steen’ en wil je weten hoe je orde in de chaos schept? Lees snel verder en doe je voordeel met onze tips voor een opgeruimd huis.

Rust in je hoofd

In een huis mag geleefd worden. Je woont tenslotte niet in een museum. Maar wist je dat een opgeruimd huis bijdraagt aan rust in je hoofd? Een rommelig huis zorgt voor extra prikkels en dus afleiding. Rommel heeft een negatief effect op onze gemoedtoestand. ‘Valt wel mee hoor’, denk je misschien. Maar wat als je weer eens verwoed op zoek bent naar je sleutels, oplader of portemonnee? Dat kapotte vaasje mag eigenlijk ook weleens de afvalbak in… En die mand met schone was, moet je daar niet iets mee? Door op te ruimen krijg je weer controle over je omgeving.

Het geheim van mensen met een opgeruimd huis

Meteen actie ondernemen

Van uitstel komt afstel. Als je iets uitstelt, doe je het vaak helemaal niet meer. Of moet je er mee aan de slag op een moment dat je er eigenlijk geen tijd of energie voor hebt. Daarom:

  • Hang je jas meteen aan de kapstok als je binnenkomt – Gooi ‘m niet zomaar ergens neer
  • Klaar met lunchen? Hup, in de vaatwasser dat bord – Dan kun je straks meteen gaan koken
  • Sorteer folders en reclame direct – Zo zie je ook geen rekeningen over het hoofd

Oppervlaktes opruimen

Doe eens een ‘rondje oppervlaktes’. Tafels, lage kasten, planken en vensterbanken zijn vaak een verzamelplaats van spullen die je ‘even’ ergens kwijt moest. Zet je stopwatch aan en ga een kwartiertje aan de slag met alle rommeltjes en misplaatste spullen die je tegenkomt. Door het tijdslimiet blijft de taak behapbaar. Je merkt dat je huis er meteen een stuk opgeruimder uitziet.

Dagelijkse taakjes

Door dagelijks aandacht te besteden aan je huis, blijft het beter opgeruimd. Maak bijvoorbeeld elke dag je bed op, dit ziet er meteen een stuk netter uit. Steeds alleen het servies uit de vaatwasser pakken dat je nodig hebt, zet geen zoden aan de dijk. Ruim de vaatwasser aan het begin van de dag direct uit. Zo kan vieze vaat er ook direct weer in. Welke dagelijkse taakje kun jij nog bedenken?

Ontspullen

Hoe minder spullen je hebt, hoe opgeruimder je huis eruitziet. Een tijdje terug was de opruimmethode van Marie Kondo erg populair, The KonMari Method. Je hoeft het natuurlijk zo extreem aan te pakken, maar ontspullen helpt wel degelijk. Kijk kritisch naar je boeken, kleding, decoratie en servies. Wat gebruik je wel en wat niet? Zijn er misschien spullen kapot? Items die nog bruikbaar zijn kun je verkopen of naar de kringloop brengen.

Eerst opruimen dan poetsen

Na opruimen komt schoonmaken. Werk van boven naar beneden, anders valt er weer stof op de spullen die je net hebt schoongemaakt. Heb je zelf geen tijd of zin? Plaats dan jouw boeking via Hlprs om een huishoudelijke hulp te vinden.

Vergelijk zelf profielen en prijzen en kies jouw helper!


Reacties