Hoe herken en voorkom je een tekenbeet?

Tekenbeten herkennen en voorkomen

Werk je als tuinhulp of heb je een ander beroep waarbij je veel in het groen bent? Dan is de teek een belangrijk beestje om in de gaten te houden. Ook als je vaak gaat wandelen, fietsen, picknicken of kamperen, moet je goed opletten. Een tekenbeet kan namelijk vervelende gevolgen hebben. In deze blog lees je meer over het voorkomen en behandelen van tekenbeten.

Wat is een teek?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Ze zijn slechts 1 tot 3 millimeter groot. Hierdoor zie je ze gemakkelijk over het hoofd. Een teek bijt mensen of dieren en zuigt dan bloed op, hierdoor kan de teek groeien tot een doorsnede van wel 1 centimeter. Het vervelende aan teken is dat ze ziektes kunnen overbrengen. De bekendste daarvan is de ziekte van Lyme, een infectieziekte. Ongeveer één op de vijf teken draagt de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Tekenbeet herkennen

Hoe weet je nu of je gebeten bent door een teek? De teek bijt, maar daar voel je niets van. Als een je bent gebeten door een teek, zie je een zwart puntje op de huid. Door het opzuigen van bloed zal de teek dus groeien en meer opvallen. Toch kan het zijn dat je de beet niet opmerkt. Ook later nog kan op de plek van de beet een rode kring of vlek verschijnen.

Waar leven teken?

Teken leven in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Precies de plekken waar we vaker komen in het voorjaar. Ze zijn actief als de temperatuur hoger is dan 7 graden. Vandaar dat tussen maart en oktober het risico op een tekenbeet hoger is. Teken zitten vaak op hoog gras of tussen gevallen blad. Verder zitten ze op wild, vogels en kadavers. Vanaf deze plekken hechten ze zich aan mensen of dieren. Mensen die voor hun werk veel in de natuur komen, lopen meer risico op een beet.

Tekenbeet voorkomen

  • Vermijd hoog gras, dichte begroeiing en struikgewas.
  • Wandel zoveel mogelijk op de paden.
  • Draag kleding die je huid zo veel mogelijk bedekt.
  • Let extra op (controleer je huid regelmatig) als je met dieren werkt.
  • Draag je sokken over je broek.
  • Smeer je onbedekte huid in met anti-insectenmiddel (met DEET).

Controleren op teken

De voorzorgsmaatregelen bieden geen 100% bescherming. Controleer jezelf, je kinderen en je huisdieren daarom goed als je in de natuur bent geweest. Soms belanden teken op kleding. Verwijder de teek, klop de kleding uit en was het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Teken kunnen overal bijten maar ze hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heb je er een gevonden? Verwijder deze zo snel mogelijk! Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans is dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Het snel verwijderen, halveert de kans op de ziekte van Lyme. Neem na het verwijderen van de teek contact op met de huisarts voor overleg. Je kunt de beet ook melden op tekenradar.nl om bij te dragen aan onderzoek.

Teek verwijderen

  • Pak de teek met een pincet zo dicht mogelijk op je huid vast (bij de kop) en trek hem in een rechte beweging uit de huid.
  • Ontsmet hierna het wondje (belangrijk: niet vooraf al ontsmetten) en was je handen.
  • Noteer waar en wanneer je gebeten bent. Let de komende tijd goed op het wondje. Zie je veranderingen op de huid of krijg je vage klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Je kunt ook een tekentang gebruiken. Volg dan de gebruiksaanwijzing.

Bekijk hier de uitgebreide uitleg van het Rode Kruis over het verwijderen van een teek >

Reacties