Onkruid verwijderen: zo doe je dat!

Onkruid verwijderen

Onkruid, daar zit niemand op te wachten. We geven je graag een aantal handige tips om je terras, grasmat en voortuin in perfecte conditie te houden. Aan de slag met vijf handige tips!

Zelf geen tijd of zin om de handen uit de mouwen te steken? Schakel vandaag nog tuinhulp in!

Tips tegen onkruid

1. Regelmatig wieden

Geef onkruid geen kans en verwijder ongewenste plantjes met een schoffel of de hand. Regelmatig wieden zorgt ervoor dat onkruid minder kans krijgt om te verspreiden.

2. Bedek de bodem van je tuin

Kale grond is een ideale bodem voor onkruid. Bedek de grond daarom met bodembedekkers, boomschors, houtsnippers of cacaodoppen.

3. Verwijder onkruid met wortel en al

Heb je jezelf in het zweet gewerkt, staat je tuin binnen no time tóch weer vol. Dit komt door de diepe penwortels van sommige soorten. Zorg dus dat je de wortels helemaal meeneemt bij het wieden.

4. Begin op tijd

Als eenjarig onkruid groeit, vallen er steeds meer zaadjes op de grond. Als je op tijd begint, krijgt het plantje geen kans om zaden los te laten.

5. Gebruik passend gereedschap

Het is verleidelijk om met een oud, bot mesje even snel door de tuin te gaan. Veel werk, kort resultaat. Met passend gereedschap (onkruidborstel, wortelsteker, onkruidbrander) werk je doeltreffend én ergonomisch.

Psst! Zijn deze tips jou al lang bekend en heb jij een passie voor tuinieren? Ga aan de slag als tuinhulp! Bepaal je eigen tarief, werkdagen en -tijden. Werken als tuinhulp >

Groene aanslag

Groene aanslag is voor veel mensen een doorn in het oog. Eigenlijk is dit ook onkruid. De aanslag bestaat uit mossen en algen die een groene of grauwe waas achterlaten op je terrastegels of houtwerk. Deze waas ontstaat in de wintermaanden omdat mossen en algen goed groeien als het donker en vochtig is. Groene aanslag is niet alleen minder mooi, het kan ook glad zijn. Het voorjaar is het ideale moment om hiermee aan de slag te gaan. De meest milieuvriendelijke manier om groene aanslag te verwijderen, is met water en groene zeep. Met een handborstel of bezem boen je de tegels weer schoon.

Veelgebruikte andere methoden zijn reinigen met een hogedrukreiniger of met schoonmaakazijn. Beide kunnen helaas terrastegels beschadigen. Hierdoor kunnen de algen en mossen juist beter hechten.

Wat is onkruid?

Eigenlijk kun je elke plantensoort zien als onkruid. Wat jij als ongewenste plant beschouwt, is onkruid. Dat een bepaalde plant ongewenst is, ligt bijvoorbeeld aan het uiterlijk. Ook de plaats waar de plantjes groeien, heeft daarmee te maken. Denk aan paardenbloemen in je grasveld, grassen tussen de terrastegels of stekelige plantjes tussen je lentebloeiers. De meeste mensen vinden dit slordig staan. Meer voorbeelden:

  • Groei van 'invasieve exoten' die oorspronkelijke soorten verdringen.
  • Landbouwschade: sommige planten vertragen de groei van gewassen.
  • Schade aan gebouwen (voegwerk) door klimop of de wilde wingerd.
  • Groei van planten die huidirritatie veroorzaken, zoals de reuzenberenklauw.

Is jouw tuin een slordige jungle vol onkruid? Via Hlprs boek je eenvoudig een tuinhulp. Je kiest zelf wie er bij je langskomt en betaalt veilig via iDEAL. Tuinhulp boeken >


Reacties